През нощта е имало сблъсъци между жителите и органите на реда

Жителите на Лесбос и Хиос продължиха блокадата тази сутрин и затвориха пътищата, които водят до участъците, предвидени за изграждане на новите бежански центрове, предаде БГНЕС.

„Днес е срамен ден за всички”, написа в социалните мрежи управителят на островите в северната част на Егейско море, който също участва в блокадите. Той подчерта, че е позорно жителите, които пазят островите, да бъдат бити и да страдат.

Мигрантската вълна към Гърция се е усилила през август

Тази нощ на островите Лесбос и Хиос избухнаха сблъсъци между жителите и органите на реда, придружаващи камионите и булдозерите, предназначени за изграждането на новите лагери от затворен тип.

Студът и снеговалежите спряха мигрантите

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Правителството е категорично, че ще продължи с осъществяването на плановете за изграждане на нови съоръжения на подходящ за целта терен. Атина пое ангажимент да премахне сега съществуващите пренаселени лагери, в които условията са тежки и се влошиха рязко през последните месеци.

Много от жителите на островите и местните власти се противопоставиха остро на този план, като заявиха, че мигрантите и лицата, търсещи убежище, трябва да бъдат преместени в континенталната част на страната.