Темата коментират Стоян Панчев и Слави Бинев

"Прогнозите може да са страшни, ако се окаже, че случката с коронавируса не е просто една временна криза, а се превърне в спусък, който да предизвика нещо по-сериозно. Трябва много да внимаваме за това нещо, защото основният партньор на България – ЕС,  вече показваше в сериозни притеснителни знаци. Имаше намаляване на индустриалното производство, имаше нулев ръст или спадане на икономиката, в Италия и във Франция например”, заяви в ефира на „Неделята на NOVA”  икономистът Стоян Панчев.

Гадателката на Берлускони: В България ще има един-два случая на коронавирус

„Истерията взе много повече жертви от самия коронавирус. Хищникът се влияе от няколко неща – глад, бой, страх и обич. Боят е забранен, гладът вече почти е решен, обичта е нещо много индивидуално. Остава само страхът, така се влияе на човечеството. Истерията е страхотна, усещат го всички свери на обществената комуникацията. Трупаме страхотни загуби в момента, дори спорта страда. Трябваше да бъда в Китай, когато стартира цялата истерия”, коментира бизнесменът и бивш евродепутат Слави Бинев.

Путин: Отрицателното влияние на коронавируса върху икономиката вече се усеща

През изминалата седмица индексът „Дау Джонс” се е сринал невиждано, до нивата от 2008 г. Според Панчев имаме повече пространство да не се притесняваме, въпреки резкия спад. Той смята, че индексът все още не е стигнал критични и сериозни нива.

„Излязоха данни за реалната китайска икономика. Има доста рязък спад. Това нещо вече наистина е проблем и показва, че реални заводи наистина са спрели да функционират. От това следва, че заводи в другата част на планетата не получават необходимите части. От другата страна има друг проблем – 13% от БВП на Италия е туризъм”, обясни Панчев.

Ще пострада ли от коронавируса най-големият пазар на смартфони в света?

„Три са вълните, които трябва да очаква българският бизнес. Първата е свързана с туризма. Втората е в големите комуникационни центрове, където има търговия. Третата е най-силната вълна, при която ще спре производството, ще бъдат затворени училищата и университети. Това е, което се очаква. Виждате как един Китай трудно се справя с проблема. Трябва да се има и друго предвид – във всяка една криза има оздравителен процес”, заяви Бинев.

Той смята, че подобна криза ще обедини хората и ще им напомни да се грижат за здравето си. Според него в природата няма случайни неща.

Целия разговор със Стоян Панчев и Слави Бинев гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК