„Стигнахме дотам, че френски колеги да ни кажат какво е положението в България”, коментира правосъдният министър Данаил Кирилов

България не може сама да отзове своя представител в Европейския съвет по правата на човека в Страсбург. Мандатът му може да бъде прекратен предсрочно само с гласовете на 2/3 от магистратите там. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод скандала около българските представители в съда по правата на човека. Преди дни във Франция излезе доклад, според който Йонко Грозев и предшественичката му Здравка Калайджиева са в тежък конфликт на интереси.

6 месеца е продължило проучването на неправителствената организация „Европейски център за право и правосъдие". Докладът на  френските учени Грегор Пупинк и Делфин Лоазо е обхванал периода 2009-2019 година. Изводът е, че една пета от съдиите са били част от неправителствения сектор, финансиран от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос. За 18 от тях, сред които и последните двама български представители - Здравка Каладйджиева и Йонко Грозев, авторите открили данни, че заседавали по дела, в които се е явявал и Хелзинския комитет, финансиран именно от Сорос. Това, според Пупинк и Лоазо, е тежък конфликт на интереси.

Йонко Грозев е избран за съдия в ЕСПЧ

„Ако има отзоваване, всъщност прекратяване на правомощията, то би следвало да се осъществи от съдиите в Европейския съд по правата на човека с особено квалифицирано мнозинство - 2/3 от целия състав”, заяви Данаил Кирилов.

Съдиите имат 9-годишен мандат. Те се предлагат от националните власти и се одобряват от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Здравка Калайджиева зае поста в Страсбург  през 2008 година, като го напусна предсрочно 6 години по-късно. След това на мястото й бе пратен Йонко Грозев.

„Стигнахме дотам, че този път френски колеги да ни кажат какво е положението в България”, посочи още Данаил Кирилов.

Здравка Калайджиева отказа коментар по темата, а Българският хелзинкски комитет, чийто член е бил Грозев до 2013 година, излезе с официална позиция. В нея се посочва, че организацията, поръчала изследването, е „крайнодясна" и „палеоконсертвативна". Изводите й били манипулативни.

Следователите: Съюзът на съдиите да се въздържа от политически декларации

„Нито една държава-членка не е успяла напълно да гарантира защита на правата на своите граждани. Но темата е наистина е много интересна, интересно проучване. Действително, би трябвало да се разгледа и от компетентните органи”, заяви евродепутатът Емил Радев.

Евопейският съд по правата на човека се състои от 100 магистрати. 22 са уличени в конфликт на интереси. Чисто математически, има мнозинство от 2/3, ако решат предсрочно да  прекратят мандата на някого от тях.