Мерките биха могли да ни помогнат да се справим с вируса, смята проф. Радостина Александрова

"Това са мерките за вирус, за който до момента няма специфично лечение и ваксина. Те са проверени във времето и в други ситуации. Ние трябва да бъдем много стриктни към тяхното изпълнение". Това каза в ефира на "Здравей, България" проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН.

Вирусолог: Напълно дешифриран е геномът на коронавируса

"За да не останат просто написани на хартия, а да се превърнат в реалност и да бъдат моста, който ще ни преведе през кризата и ще ни помогне да излезем от тази извънредна ситуация, трябва наистина да ги изпълняваме. Трябва да осъзнаем важността, сериозността и да бъдем много дисциплинирани и отговорни. Не мога да се ангажирам с период, в който ще излезем от кризата", заяви тя.

"Виждате, че ситуацията е динамична. Решенията се вземат съобразно това, което се случва. Предстои да видим", допълни Александрова.

Вирусолог: Топлото време няма да спре коронавируса

"Няма вирус, който да не се изменя. В зависимост от вида им, те могат да мутират с различна скорост. Според информация от Китай коронавирусът засяга от деца до възрастни хора. Опитът показа, че при възрастните, които са към по-долната граница, по-рядко вирусът протича тежко. Съветвам хората да не изпадат в излишно ровене в интернет. Единственото, което можем да направим, е да спазим мерките", съветва проф. Александрова.

Целия разговор с  проф. Радостина Александрова гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО