Заразата отбеляза антирекорд днес

В Сърбия правителството разшири списъка на страните, от които няма да пропуска идващи граждани, дори и транзит. Това са  Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария. Осигурен е коридор обаче за транзитно преминаващи товарни камиони от Италия през Словения и Хърватия към България и Турция.

В Северна Македония властите затвориха повечето гранични пунктове за преминаващи граждани, включително и за автобуси. От и към България работи само този на Гюешево и Деве Баир. Пропускат се камионите със стока. Скопие затвори и летището в Охрид.

Към Гърция, за момента, е най-спокойно. Границата при Кулата-Промахон е отворена за всички, извършват се проверки за здравословното състояние на пътуващите. В Гърция вече има 4 жертви на болестта.

Редица държави затвориха границите си заради коронавируса

Турция потвърди нови 12 случая на коронавирус в страната и така общият брой на заразените става 18. Анкара затвори училища и университети и спря полети от рискови държави като Италия. Няма затворени гранични пунктове с България, но на вход са инсталирани термокамери.

Румъния затвори за един месец границите със съседните си държави. С България работят само  контролните пунктове на двата моста над Дунав.

Същевременно коронавирусът отбеляза антирекорд. Днес броят на заразените по света надхвърли 87 000 души. За сравнение Китай, който е първоизточник на заразата, до момента отчита около 80 000 заразени. Разпространяването на заразата накара десетки държави на всички континенти да въведат нови ограничения и забрани.

На границата между Франция и Германия, в градове, в които пропускателните пунктове са премахнати от десетилетия, тази сутрин се появиха граничари. Те спираха колите и питаха хората, които искат да влязат в Германия къде отиват и защо.

След дълго обмисляне дали се налага, Германия въведе граничния контрол. Това предизвика големи задръствания, защото много хора живеят в едната страна и работят в другата. Някои се изхитриха и минаха границата пеша, заобикаляйки проверките.

На другия полюс са настроенията на много от гражданите в съседна Франция. Хиляди парижани не се съобразиха с препоръките да си останат у дома и излязоха по бреговете на Сена в необичайно топлото зимно време.

Въпреки че имат много по-малко случаи на коронавирус и по-редки контакти с най-заразените страни, отколкото Франция, в Централна Европа взимат много по-драстични мерки. Словакия обяви извънредно положение, а Чехия забрани на хората да напускат домовете си. Малко след тях Унгария обяви, че затваря границите си за целия трафик, който не е от жизненоважно значение.

„Затваряме границите за пътническия поток. Посъветвахме се с международните институции за това. Само унгарски граждани ще имат право да влизат в Унгария. От полунощ забраната влиза в сила”, заяви Виктор Орбан, министър-председател на Унгария.

Още по-сериозна е ситуацията в Испания. Там Гражданска защита влезе във фабрики за производство на маски и предпазно облекло и започна да ги конфискува. 150 000 бройки бяха иззети от тази фабрика недалеч от Гранада. Повечето ще бъдат изпратени в специализирани болници в Мадрид. Починалите от болестта в Испания са 300. Това е една от най-тежко засегнатите страни в света.  

А в САЩ страхът от коронавируса се отразява все по-силно на ежедневието на хората. Празните щандове в много магазини бяха факт, въпреки призивите на официален Вашингтон да няма презапасяване. А когато беше обявено, че хората могат с автомобилите си да минат през пунктове за изследване за коронавирус, се образуваха огромни опашки от автомобили.

„Успокойте се. Справяме се страхотно. Всичко ще мине. Няма недостиг. Нямаме недостиг, въпреки че хората купуват 3 до 5 пъти повече от това, което нормално купуват. Ще бъде така дълго време”, заяви президентът Доналд Тръмп.

От днес в Съединените щати влезе забраната да влизат хора и от Великобритания и Ирландия. Бяха забранени и събирания по-големи от 50 души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО