Депутатите се събраха извънредно днес

Парламентът се събра извънредно, за да гласува извънредно положение до 13 май и актуализация на бюджета, а премиерът нареди - замразяване на заплатите на депутати и министри.

Удължаването на извънредното положение стана повод за разнобой между параментарните групи и дори за опит за физическа разправа между Веселин Марешки и депутат от БСП. От БСП и ВМРО поискаха то да бъде до 30 април, а не до 13 май, каквото е предложението на правителството.

От парламентарната трибуна се чуха и доста остри реплики по повод актуализацията на бюджета, а от БСП видяха пропуски в разчетите. Според тях парите, които се гласуват, нямало да достигнат до хората, които имат нужда, както и до бизнеса.

Борисов: Ако президентът наложи вето на извънредното положение, ще умори народа (ВИДЕО)

Финансовият министър Владислав Горанов увери, че това са парвилните мерки, за да може да се стабилизира икономиката в тази тежка ситуация. Той беше категоричен, че нито един лев от държавата няма да се пожарчи без разлешението на депутатите и парламентарната институция.

„Епидемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, опасност от националната ни сигурност и това обосновава въвеждането на мерки с изключително висока обществена значимост, поставящи страната в извънредно положение“, заяви от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Вие искате удължаване оттук до края на извънредното положение в рамките на 45 дни. Това не е приемливо за нас още повече, че остава 1/3 от срока, през това време ние можем да изчакаме и буквално последните дни, преди да изтече да се съберем отново и да решим. Няма да подкрепим предложението за увеличаване с един месец. Предлагаме удължаване на срока до края на месец април“, заяви лидериът на БСП Корнелия Нинова.

„Вие не оценявате и нещо друго. Не правителството е водещият фактор в тази криза. То е изпълнител на мерките, които казват експертите. Не разбрах, вие от БСП „за“ли сте за мерките, които правителството пирема или не сте? „За“ ли сте за удължаване на срока на действие на извънредното положение или не сте? Отговорът на въпроса, който аз ви задавам е следния – вие просто, както и президентът, не искате да носите отговорност “, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

„Ние ще подкрепим удължаването на срока за извънредното положение, както е предложено от Министерсик съвет. Карантината дава резултати. Три пъти и половина са по-малко починалите от осреднените в световен план. Два пъти по-малко са установените заразени, но за това какви и как да бъдат финансовите, икономическите и социалните мерки, наистина е нужен анализ“, категоричен бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Радев: Пандемията изисква наложителни мерки

„Мотивите на правителството за това днешно решение са 1 страничка, в която за съжаление няма ясния анализ, който очакваме да видим за това какво прави държавата в една все по-стагнираща икономика и в ескалираща безработица безработица. Не даваме ясен отговор на хората защо се налага да удължим извънредното положение до 13 май. Предлагаме редакционна поправка на решението – да се запише вместо „13 май“ – „30 април“, каза Александър Сиди от ВМРО.

„Нашето предложение е извънредното предложение да стане безсрочно за колкото е необходимо. Може това да е 20 април, дай Боже. Когато – тогава, защото утре може да не сме в състояние да се съберем и да вземем решение“, заяви Веселин Марешки.

Не се размина без скандал и заради актуализацията на бюджета и по-точно заради поисканото увеличение на лимита за дълг до 10 милиарда лева. 

„За нас е признание за провал и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и правителството“, каза Нинова.

Според разчетите, необходимият дълг е в размер на 4.2 млрд. лв. От тях 3 милиарда и половина за изпълнение на икономическите мерки в кризата, а 700 млн. лв за финансиране на Българската банка за развитие за гаранция не кредити на бизнеса. А останалите до 10 милиарда ще са буфер.

„Моята основна задача е в първия момент на кризата да гарантирам, че държавата има достатъчна ликвидност. Предлагам подобна стратегия. Тя няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента. Затова моля ви да подкрепите тази стратегия тя не е самоцелна“, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП