Това обяви външният министър Екатерина Захариева

Връщат парите за такса „Коронавирус", искани от консулството в Хага. Това обяви външният министър Екатерина Захариева.

„На 6 април е въведена такава такса от консула, слава Богу, малко са хората, които са я платили”, обясни Захариева. Потърпевшите трябва да се свържат с МВнР, за да си получат парите обратно. Досега е ясно, че поне двама души са я платили - един българин и един чужденец. 

„Веднага след като разбрахме, на консула му е обяснено, че това е недопустимо и в нарушение на редица закони”, каза Захариева.

Отзоваха консула ни в Хага, събирал такса "коронавирус"

Срещу Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Той вече е отзован. 

Свилен Илиев събирал такса „Коронавирус”, която била 5 евро за български граждани и 10 – за чужденци.

„Очевидно това не е първото нарушение на въпросния консул на правилата”, заяви Захариева. И поясни, че и преди е имало оплаквания от граждани срещу Свилен Илиев, но за първи път събира пари.

Илиев обяснил, че искал таксата, за да изгради с парите предпазни ограждения около консулството. Захариева обаче е категорична, че сградата е ремонтирана през 2019 г., има въведен електронен портиер, увеличени са гишетата.

Дисциплинарният съвет ще заседава, когато Свилен Илиев се прибере. Според Захариева едно от най-големите наказания за един дипломат е предсрочното прекратяване на мандата.

От МВнР са поискали от различни държави разрешение български граждани да могат до 15 октомври да се прибират у нас дори и с изтекли паспорти. Някои държави са се съгласили на това – Ирландия, Чехия, Великобритания, Турция.

По думите й от МВнР работят активно, за да помогнат на всеки български гражданин, който иска да се прибере от чужбина, но среща затруднения. Днес се очаква към страната ни да тръгне автобус, който да прибере групата от 24 българи, които бяха блокирани на 2 круизни кораба в Италия. Осигурен е зелен коридор.

„Ще се организира полет от ОАЕ, там ще приберем не само българи. Работи се за полет от Кипър”, каза още Захариева.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП