Продължаваме да ви показва хората, които помагат на българското здравеопазване

Даренията за борба с коронавируса не спират, а NOVA продължава да ви показва хората, които помагат на българското здравеопазване.

Явор Георгиев - председател на Надзорния съвет на „Първи май" и ръководството на дружеството дариха 180 000 лева за силистренската болница.

Дарение за Министерството на здравеопазването на стойност 106 500 лева от Българската организация за верификация на лекарствата.

Най-големият дарител до момента - Делян Пеевски дава нови 112 000 лева на болница „Софиямед“ за тестове за лекарите от Спешна помощ. Собственикът на клиниката Михаил Тиков дарява още 87 000 лв, с които също ще бъдат купени тестове.

БОДУ СОД също дари тестове за COVID-19 на стойност 48 996 лв. на Военно-медицинска академия. Ромпетрол България предоставя 10 000 литра гориво, а частната лаборатория „Геника“ започва безплатно тестване на медицински специалисти от първа линия.

Осем автомобила "Рено" получи безвъвзмездно Столичната община до края на извънредното положение. С тях ще се доставят храна, медикаменти и дезинфектанти на самотноживеещи, социално слаби и възрастни хора. По данни на местната администрация, около 3000 души дневно се нуждаят от пазруване, топъл обяд или услугите на социалния патронаж.

Даренията за болниците стават все повече

„Основната причина да искаме да помогнем, е защото държим да останем социално отговорни в момент, в който социалната дистанция е увеличена.  И държим, че точно това е моментът, в който всички трябва да са още повече социално ангажирани“, посочва Емил Гърнев - генерален мениджър на "Рено" за "България".

Александър Вукадинов е един от близо 3000-те доброволци, на които разчита Столичната община. От утре той започва да помага в дезинфекцията на обществени места. „Ще чистим основните точки, които са контактни за хората, които ползват градския транспорт“, казва той.

Расте броят на дарителите в борбата с COVID-19

С решение на Столичната община, от днес се закриват някои линии на градския транспорт. Други пък се редуцират до 22 часа. „Наблюдението на Центъра за градска мобилност, за което са ме информирали, е, че вечерно време, в късните часове на вечерта, се движат празни тези превозни средства. Не сме толкова богати, а мисля, че и богатите не биха си позволили този лукс“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Синята“ и „зелената“ зона засега остават безплатни, въпреки сигналите, че много хора паркират колите си там дни наред. От утре Инспекторатът започва засилени проверки дали собствениците на кучета почистват след тях в паркове и градинки. След Великден, увери Фандъкова, може да се помисли за достъп на хората до Витоша.

Ива Стоянова: Служителите на NOVA започват кампания за дарения в помощ на нуждаещите се

Тече и кампанията на Нова Броудкастинг Груп, в която служителите на NOVA ще опитаме да помогнем на всеки, изпаднал в нужда. Всеки нуждаещ се може да ни изпрати мейл на zaedno@ntv.bg