Това съобщиха от Националния оперативен щаб

624 са случаите на коронавирус в България. Увеличението е 2,1% от вчера, няма нова област. За 24 часа 13 са новите случаи, от тях 5 са в болница. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

По-късно през деня стана ясно, че в Сливен е починала 44-годишна жена, която също била заразена с коронавирус. Тя страдала от бебречна недостатъчност и била на хемодиализа от години.

Представиха официален информационен портал за коронавируса

До този момент в България са направени 18 502 проби. За последните 24 часа те са 494.

В София са 8 от случаите. В Кюстендил – един, в Пазарджик – един, Велико Търново - един и Русе – двама.

 

 

"Излекуваните са 54, към момента – шест нови. От „Пирогов“ -  един, Варна - един Шумен – един, Добрич - един и Кърджали един. Общо 35 мъже и 19 жени. Средната възраст е 47 години. Няма починал за деня. Общо 24 на починалите. Средна възраст на починалите е 65 години. Изяснява се ситуацията при един болен който, приет в Александровска болница в тежко състояние и след няколко часа е починал. Очакваме да видим дали е положителна пробата, иначе клиничните признаци силно наподобяват коронавирус инфекция", заяви проф. Мутафчийски. Статистиката сочи още, че средната възраст на излекуваните у нас е 47 години. 

Нито един от новите случаи не е свързан с Банско. А София остава най-голямото огнище. "Има двама екстубирани, но не са доказани като изчистени от вируса. Единият е нашата колежка от „ИСУЛ“, която беше в Белодробна болница. А другият случай е военнослужещият, който беше преместен в болница "Пълмед", обясни проф. Мутафчийски.

230 са общо пациентите в болница, от които 33 ма са в интензивни отделения. Медицински персонал за 33-ма - 5,3% от случаите.

Никой не е забранявал индивидуалните терапии при деца с увреждания, категоричен е Мутафчийски. Той подчерта, че въвеждането на термокамери, в световен мащаб, отчита, че те имат по-малко от 20% ефективност. За да бъдат ефективни е необходимо устройствата да бъдат високочувствителни.

“Tермокамерите на летищата в България бяха монтирани преди 10 години по повод на пандемичния грип, трябва да ви кажа, че когато те са от висок клас, когато са добри, това значи да има чувствителност 0,1 от градуса, те вършат много добра работа. А лошото е, че увлечени да има навсякъде такъв контрол, много фирми закупуват термокамери, при които чувствителността е един градус, което е твърде грубо, на тях не може да е разчита, те се влияят и от други неща. Установяваме, че когато човек е превъзбуден или е изпил 2 уискита в самолета, това също леко вдига температурата. Имали сме такива случаи, но скринирайки хора, които дават такива отклонения и после правим вече замерване с класически термометър, изключваме възможността да изпуснем някой“, обясни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

В понеделник или вторник се очаква да пристигнат тестовете за Банско, допълни проф. Мутафчийски.

Психолозите и психиатрите могат да работят "при взимане на съответните мерки за дистанция, за дезинфекция и съответни предпазни средства. Включително могат да правят и телефонни интервюта със своите пациенти. Никой не го е забранявал, както и с децата с увреждания", допълни той.

"България не изнася защитни облекла, защото все още не е наситила собствения си пазар и то най-вече звената, които наистина са на предния фронт с коронавирус инфектирани. Това са отделенията, в които се работи", обясни проф. Мутафчийски.

Той нарече "абсолютно грешна теза" идеята на някои държави да се откажат от покупка на респиратори: "Не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от такава. Въпросът е разширяването на броя на болни с дихателна недостатъчност, които с мощна кислородотерапия, без да е интубация, да бъдат поддържани. Но, когато настъпи времето за интубация, с нищо друго не може да да бъде заместено".

"Малкият брой на положителните проби може да се тълкува само по един начин. Още първите анализи, които се направиха от Китай, много добре звучаха: Две седмици, ако преди възникване на епидемията, се вземат мерки - със 70 и няколко процента намалява броят на заболелите. Ако се направи с три седмици, намалява с 80 и няколко процента. Това е израз на правилно взетите мерки и навременно взетите мерки, а не на нещо друго", каза проф. Мутафчийски.

"Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, по репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден", добави той.

Както вчера обещаха, от Националния оперативен щаб тестваха желаещите журналисти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП