Вижте какво сподели докторантът от Природонаучния музей Виолета Желязкова

В рубриката си "Нищо лично" тази седмица Краси Боев ни отвежда на разходка сред дивата природа и нещо повече - въвлича ни в участие в едно от най-важните научни разследвания, които вълнуват света. То е посветено на темата виновни ли са прилепите за пандемията от коронавирус и дали от тях тръгна заразата. 

"Истината за прилепите трябва да я научим от пещерата. Международната прилепна общност излезе със становище, че коронавирусът не се е прехвърлил от прилеп върху човек. Той беше установен в доста видове животни. Но изясняването на подобни процеси в дивата природа отнема повече време", каза докторантът от Природонаучния музей Виолета Желязкова.

Тя казва, че все още научната общност не е наясно откъде е тръгнал вирусът. Възможно било началото да е поставено с изяждане на сурово животно от човек.

"Търговията с диви животни е една от най-големите заплахи за биологичното разнообразие", каза още Желякозва.

Учени изследват как коронавирусът се е предал от животните на хората

Според нея в Югоизточна Азия има гигантско биоразнообразие, но в същото време и контакт между хората и дивата природа. "Животните са по-застрашени, отколкото хората. Прилепите не са летящи мишки, а са единствените бозайници, които могат да летят. Могат да живеят десет пъти по-дълго, отколкото се очаква от бозайници с подобни размери. Клетките им стареят много по-бавно от клетките на повечето животински видове", обясни експертът.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Краси Боев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.