Тази вечер се очаква изстрелването на Falcon 9 с американски астронавти

В сряда милиони очакваха изстрелването на първата совалка с хора на борда, построена от SpaceX. Минути преди определения час за излитане обаче стартът беше отложен заради лоши метеорологични условия. Втори опит ще се състои тази вечер в 22:22 часа българско време.

Отмениха изстрелването на ракетата Falcon 9 с двама американски астронавти

„Няма как да знаем дали изстрелването ще бъде успешно, докато не го проследим на живо. Понеже на борда има хора, рискът трябва да е сведен до минимум. Всичко зависи от метеорологичните условия във Флорида”, посочи астрофизикът от Физическия факултет на Софийския университет д-р Владимир Божилов.  

Той обясни, че тази вечер се очаква да видим как първата частна компания успешно ще изстреля и достави двама астронавти до Международната космическа станция. „След няколко месеца ще наблюдаваме как точно тази компания ще ги върне обратно безопасно. Това е голяма революция за напредъка, изучаването и достъпността на космоса”, допълни д-р Божилов.

НОВА ЕРА В КОСМИЧЕСКИТЕ ПЪТУВАНИЯ: НАСА ще изстреля SpaceX с двама астронавти

Според астрофизика SpaceX е направила космоса достатъчно евтин, че той да бъде в обзора на бизнесмените. „Едно изстрелване с ракетата Falcon 9, каквото се надяваме да се случи тази вечер, е от порядъка на 60 милиона долара”, каза още той.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.