Какви нови мерки ще предприемат здравните власти?

За 30 нови случая на COVID-19 съобщава Регионалната здравна инспекция в Смолян. Те са основно от района на Доспат. Въпреки, че огнището на заразата с коронавируса в Доспат и Сърница се разраства, за сега здравните власти са на мнение, че двете населени места не трябва да бъдат поставени под карантина и блокирани.

Новите заразени за последното денонощие в Родопите са 45, най-много са в Доспат – 30. Сред тях има и 10 деца. Всички те са контактни на заразените работнички в цех за играчки.

Няма да поставят Доспат и Сърница под карантина

Коронавирусът и страхът от него завладяха Сърница, след като тази сутрин родопският град осъмна с нови 15 заразени. Това са 9 мъже и 6 жени.

„Това са лица, които са контактни на заразените от завода в град Доспат”, обясни Стефан Мирев - областен управител на Пазарджишка област.

6 от новозаразените са вдигнали температура.

 

 

„Здравословното състояние на жените е добро. Има само една жена, която е показала симптоми и тя е настанена в МБАЛ-Велинград за лечение, но е в добро състояние”, заяви директорът на РЗИ- Пазарджик д-р Фани Петрова.

В Доспат има нови 30 заразени с коронавирус. Сред тях са и 10 деца. Всички те са били контактни с работничките от цеха за детски играчки.

Извънредни мерки за сигурност заради огнището на коронавирус в Доспат

„От всичките с положителни - 53 лица, трима са в болници. Една жена е в болницата в Гоце Делчев, а двама мъже са в болницата в Смолян. На този етап тяхното състояние е добро”, съобщи председателят  на Оперативния щаб в Доспат Красимир Горов.

Цехът, в който работят 250 души, от днес със заповед на здравната инспекция е затворен за 14 дни,колкото е срокът на карантината. Здравните власти все още изясняват как е пламнала заразата в него, след като пропускателния и дезинфекционният режим са били стриктни.

„Предполагаме, че това е станало не в самите работни помещения, а в помещенията за почивка или пък отвън, докато са идвали на работа”, смята д-р Петрова.

Здравните и общинските власти апелират туристите да избягват засега хотелите и къщите за гости около язовира в Сърница.

„Апелирам всички жители на област Пазарджик и на страната, докато не се нормализира обстановката в общината, да избягват да посещават Сърница. Има време в активния летен сезон да се насладят на това красиво място  в нашия регион”, заяви Мирев.

НОВО ОГНИЩЕ НА COVID-19: 51 положителни проби в Доспат

В Сърница носенето на маски на открито не е задължително, а препоръчително, уточниха здравните власти.

Възможно е броят на заразените да се увеличи, тъй като се очакват пробите на още 70 контактни на заразените в цеха в Доспат.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК