По време на инцидента в сградата не е имало хора

Част от къща се срути в центъра на Пловдив. Причината -  изкопни дейности за строеж до сградата.

По време на инцидента в къщата е имало хора.Мощен тътен и силен трус разтърсили двуетажната къща. Вътре били майка и син. Първо се срутила стената на една от  стаите, до която спял синът.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Аз спя и чувам някакво сътресение, че нещо се случва. Скочих веднага да видя какво се случва и видях, че една от стените е паднала и по най-бързия начин изведох майка ми навън”, разказва Ангел Будаков.

Майката разказва, че е много стресирана. Всичко което е имала е останало под руините. Срутването е станало минути след като  работници си тръгнали от обекта. Вчера те набивали метални подпори,за да укрепят старата къща, която според строителите е без основа и е паянтова.

Според строителния предприемач Иван Христозов не може да става дума за техническа грешка.

„Просто самата сграда е стара, изгнила. Няма никакви основи. Може да се получила грешка при изработването на проекта, не и при нас”, казва той.

Потърпевшите смятат, че именно изкопът е причината за случилото се. Според инвеститора на обекта всичко е спазено по закон. Изкопните дейности са започнали преди три дни. Разрешителното за строеж е издадено от община Пловдив преди три месеца. Регионалната дирекция по строителен контрол започва проверка.

Семейството, останало без покрив и дрехи е прекарало нощта при приятели. „Аз съм поел ангажимента към семейството и ще им предоставя личния си апартамент”, казва Христозов.

Къщата е опасна за обитаване и трябва да бъде веднага съборена. Това е становището на експертите.

По случая вече има задържан. Това е техническият отговорник на обекта. Той е арестуван за 24 часа.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.