Вчера южната ни съседка затвори ГКПП „Маказа” за туристи от България

Пореден ден на изпитание за пътуващите към Гърция. Още в 08:00 часа сутринта опашката на граничен пункт „Кулата“ беше дълга 12 километра. Според пътуващите преминаването отнема 5 часа.

По-късно колоната от автомобили се стопи до 4 километра. На опашката имаше предимно  български и румънски туристи.

Вечерта се преминава без чакане. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Всички други гранични пунктове по българо-гръцката граница са затворени за туристи. Оттам могат да преминават само сезонни работници или собственици на имоти. На пунктовете „Илинден" и „Капитан Петко войвода" към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП „Ивайловград" – само сезонни работници, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция".                                                                        

В петък ситуацията на ГКПП „Кулата” беше спокойно, нямаше почти никакви автомобили. В събота се стигна до рекордна 15-километрова опашка. Вчера на граничния пункт също беше спокойно. 

 

 

Една от възможните причини за дългото чакане е подценяване на ситуацията в ранните часове от страна на гръцките власти. „Знаят колко хора ще дойдат, чиста математика е. Всяка година идва една и съща бройка хора. Тази година ще дойдат същият брой хора и няма никаква организация”, коментира един от чакащите.

 

 

Въпреки дългата колона, гръцките власти продължаваха със стриктните проверки на границата, насочени най-вече в контрола срещу коронавируса.

 

 

Много от чужденците се опитват да избегнат колоната, насочвайки се по странични пътища и обходни маршрути. Там обаче полицията ги спира и се налага да се връщат обратно в колоната.

Гръцки хотелиери се оплакват от малко туристи заради неяснотите при пътуване

Туристите, които се връщат в България, могат да влязат през всички гранични пунктове.

Ще се откажат ли българите от почивка в Гърция?

 

 

Вторият по натоварване граничен пункт с Гърция – „Маказа”, от вчера е затворен за туристи. В първите часове на забраната десетки бяха върнати.

Пропускат се единствено собственици на имоти и работници с трудови договори. На връщане в България няма ограничения. Забраната предизвика недоволство както у нас, така и в Североизточна Гърция. Годишно през пункта минават над 1 милион автомобила с повече от 3 милиона и половина пътници.

 

 

 

 

От днес Гърция е затворена за сръбски граждани. Забраната за влизане ще важи до 15 юли и е наложена заради тревожната ситуация с коронавируса в Сърбия.

 

 

Репортери: Антон Чавдаров, Димитър Иванов