Пътни полицаи им пишат актове за неизвършени нарушения

КАТ съставя актове на хора с увреждания за нарушения, които не са извършили. От седмица насам пътните полицаи в Лом са написали десетки актове на граждани. Причина е това, че се придвижват с електрически триколесни превозни средства, които не са регистрирани.

Защо държавата отказа инвалидна рампа в блок с две жени с увреждания?

Хората с увреждания в Лом нямат друг вариант да се придвижват нормално, освен със специални превозни средства. Закупили са ги със сертификати, че няма нужда от регистрация. Пътните полицаи обаче масово напоследък им пишат актове за това, че не са регистрирани и нямат книжка за тях. При опит да ги регистрират в КАТ се оказва, че това е невъзможно според законодателството ни. А след намесата ни започна прокурорска проверка.

Петко е с 90% инвалидност заради проблеми с краката. За да има нормален живот, си купува електрическа триколка. За последната седмица обаче пътните полицаи в Лом му съставят 8 акта.  Петко не е единственият санкциониран.

Дават допълнително 45 млн. лв. за грижа за възрастни и хора с увреждания

Дори представяне на сертификат от производител, че няма нужда от регистрация, не помага на хората с увреждания пред полицаите.  А опитите на гражданите да се придвижват нормално, регистрирайки превозните средства, се оказват невъзможни. Намесата ни предизвика реакция на местните полиция и прокуратура.

„Върши се проверка. Материалите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура, в случая - Районна прокуратура в Лом. Те ще преценят, ще вземат отношение, ще ни кажат ред за действие”, обясни началникът на районно управление в Лом Огнян Иванов.

Проверката ще продължи поне месец.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.