1000 души бяха допуснати в храма

За първи път от 86 години насам в храма „Света София” в Истанбул беше отслужена мюсюлманска молитва. Стотици хиляди хора се събраха пред 1500-годишната реликва, която беше превърната в джамия. Действие, което предизвика остри реакции и критики към Турция. А в Гърция и Кипър прозвуча траурен камбанен звън.

Християнските мозайки и стенописи в "Света София" ще се покриват за молитвите на мюсюлманите

Стотици хиляди мъже и жени очакваха призива за молитва. Много от поклонниците бяха дошли от различни краища на Турция, за да се молят на тревата или на улицата пред „Света София”. 

„Свидетели сме на историята. Днес „Света София” се завръща към корените си. Сграда, която е била джамия в продължение на 480 години, отново става действащ храм, след като е била превърната в музей с решение на правителството през 1934 г.”, смята жителят на Истанбул Серхат Маден.

При строги мерки за сигурност, едва 1000 души бяха допуснати в Света София за първата молитва. Сред тях и президентът Реджеп Ердоган.

„Света София”, която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, беше превърната в музей през 1934 година. Ислямистки групи и ревностни мюсюлмани в Турция отдавна призоваваха „Света София” да стане джамия отново, но светската опозиция се противопоставяше. По искане на турския президент и след  решение на съда, това все пак се случи. И отприщи недоволството на религиозни лидери от различни държави и остри критики от международната общност.

 

„ „Света София” ще продължи да служи на всички вярващи като джамия и ще остане място на културно наследство за цялото човечество, което може да бъде посещавано от хора от всички религии”, заяви Реджеп Ердоган.

От дни  стотици питаха в социалните мрежи какво ще стане със знаковата котка Гли, която живее в „Света София”, когато тя се превърне в джамия. Въпросът се оказа толкова важен, че беше коментиран от говорителя на президента Ердоган.

Траурен звън в гръцки храмове в деня на първата мюсюлманска молитва в "Св. София"

„Котката е много известна. Има други, които не са толкова известни, но съм сигурен, че и те са там. Всички котки са добре дошли в джамиите. Те са място на сигурност и почивка на много от тях”, заяви Ибрахим Калин.

Сивата Гли със зелени очи има 48 хиляди последователи в социалните мрежи, сред които и бившият американски президент Барак Обама.

Посланикът на Турция у нас: Архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя

Световният съвет на църквите: Ердоган да преразгледа решението за „Св. София”

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.