Преди обед се образува километрично задръстване след пускането на движението по Южната дъга

Интензивен трафик в последния от серията почивни дни. Хиляди тръгнаха на път към дома след ваканцията. Най- натоварено е движението от Черноморието към вътрешността на страната. Проблемно е и влизането в България от Гърция. Въпреки съобщението на вътрешното ни министерство и днес пунктът „Илинден”-„Ексохи” остана затворен, а бизнесът обяви, че е в протестна готовност.

Наред със засиления трафик след трите почивни дни - от полицията отчетоха и висок брой на тежките катастрофи от началото на месеца. Най-честата причина - превишената скорост.

„От началото на месеца са станали 141 тежки пътнотранспортни произшествия. При тях има сериозно ранени и загинали хора. 168 души са пострадали, 16 са загинали за 7 дни. Цифрите са притеснителни  Реални животи приключват на пътя, трябва да го осъзнаем”. Това заяви на брифинг инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция”.

За пореден път той се обърнаха към шофьорите -  да спазват правилата зад волана. „Нашите призиви се превърнаха в тривиални изречения - за намаляване на скоростта, за спазване на дистанция. В събота, когато отчетохме по-висок трафик, отколкото  в петък, за едно елементарно неспазване на дистанция станаха редици катастрофи по „Тракия” на много места в един и същи час и километрични опашки”, каза той.

Задръствания по „Тракия” заради няколко катастрофи (ВИДЕО)

От днес е възстановено движението по Южната дъга на околовръстния път на София между „Младост” и магистрала „Тракия”. Там преди обед се образува сериозно задръстване, тъй като всички автомобили се придвижват в една лента. Наложи се движението да бъде регулирано от пътни полицаи.

Пускането на част от ремонтираната отсечка предизвика задръстване от всички посоки към „Горубляне”. Пътят рязко се стеснява от три на една лента, но в крайна сметка е по-добре така, отколкото беше доскоро – напълно затворен”, коментира зам-кметът на София Дончо Барбалов.

След като няколко месеца по пътя от Панчарево към „Горубляне” се минаваше бързо и безпрепятствено, от днес на шофьорите ще им се налага да пътуват доста по-дълго.

От Агенция „Пътна инфраструктура” са на мнение, че пускането на отсечката ще улесни голяма част от софиянци и гостите на София.

Тези тапи, които се образуваха, са нищо в сравнение с това, което беше в „Младост” и „Горубляне”.Знаете тук няколко месеца какво беше движението”, коментира Румен Сечански, директор на Областното пътно управление – София.

Голяма част от шофьори и пътници, попаднали днес в задръстването, са съгласни. „Добре е, минава се за около десетина минути”, каза един от тях.

Пуснатият участък е дълъг 6 километра и се регулира от светофари. „След пускането на трасето тези светофари ще отпаднат и тогава движението вече ще е доста по-облекчено”, посочи Сечански.

Новият участък трябва да бъде пуснат в експлоатация до есента на следващата година. Дотогава, ако се налага, пътни полицаи ще регулират движението.

Междувременно, жена загина, а трима души, сред които и бебе на 6 месеца, бяха ранени при тежка катастрофа. Инцидентът стана малко преди 15 часа на магистрала „Марица”. Всички пътували в автомобил в посока Хасково. Край Харманли колата се удря в мантинелата, след което се преобръща по таван. Жената е загинала на място, а тримата пострадали са отказани в болница. Едното платно на магистралата остана затворено няколко часа.

Натоварен трафик има и на влизане от Гърция. Въпреки уверенията, че от днес пунктът „Илинден” – „Ексохи" ще е бъде отворен за товарни автомобили и днес границата там остана затворена.

Трафикът в Югозападна България пък се засили в ранния следобяд. Около 15 часа двата основни потока - от Кулата и от Банско се събраха на пътния възел край Симитли. Започнаха да се получават временни тапи.

Сред най-невралгичните точки беше тунелът от Е-79 край село Железница, където автомобилите рязко намаляваха скоростта и се създаваха предпоставки за инциденти. Полицейското присъствие по пътищата навсякъде в региона беше засилено, за да се следи за скоростта на автомобилите.

А към граничен пункт „Илинден” – „Ексохи” и днес трафик нямаше. Причината - гръцките власти за пореден път не спазиха обещанието си и не вдигнаха бариерата на границата. Това остави десетки превозвачи в напразно чакане с камионите пред граничния пункт.

Гръцките полицаи на граничния пункт обясниха, че при тях заповедта да държат границата затворена важи до 15 септември. Дотогава влизането на тежкотоварни камиони в Гърция може да става само през „Кулата”.

Репортери: Антон Чавдаров, Ивелина Драгнева, Наталия Герджикова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.