Предложението е на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Още два месеца извънредна епидемична обстановка. Предложението е на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него страната ни трябва да остане в такъв режим до края на ноември. Решението дали това да се случи ще бъде на правителството. Междувременно наложиха карантина заради коронавирус в още училища в страната.

Кунчев ще поиска удължаване на извънредната обстановка с два месеца

Ангел Кунчев ще предложи на кабинета да останем по-дълго в извънредна епидемична обстановка с няколко аргумента.

„По-удачно ще е този път да е с 2 месеца. Това,което очакваме, никак не е оптимистично по три причини - разбира се и старта на училищата, които създават допълнителни рискове , но най-вече започващата вълна в Южна Европа и заради възможността за присъединяване на други респираторни вируси”, обясни той. Въпреки това главният държавен здравен инспектор изключва възможността за затягане на мерките. 

Д-р Симидчиев: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

„Това положение ни дава възможно да реагираме адекватно и не означава автоматично, че ще се въвеждат нови мерки. Надали някога ще се върнем към тези мерки за ограничаване на градове, освен ако не се получи крайна ситуация като в Израел, където има увеличение на заболеваемостта”, обясни доц. Кунчев.

Здравният инспектор предупреди, че съвсем скоро се очаква ръст на заразените в училищата. Разпространение на заразата очаква и пулмологът Александър Симидчиев.

Учители от Ямбол и Шумен с положителни проби за COVID-19

„Тестовете леко спаднаха , но броят на положителните ще се вдига, защото тук вече не говорим за здрави, пътуващи до Гърция, а за тестване на контактни лица. Няма обаче да се повиши броят на хоспитализираните, защото децата боледуват леко”, заяви той в ефира на „Здравей, България”. Категоричен е обаче, че учебните заведения няма да се превърнат в инкубатор. А един от начините да се ограничи заразата е носенето на маска. Затова и препоръката е, когато децата се срещат с възрастни, да носят маска.

А в страната бяха отбелязани  нови случаи на коронавирус в училищата. Положителна проба е дал учител от Шумен. Карантиниран е и клас в Пловдив, след като третокласник се оказал заразен. Същото ще се случи и с клас в Хасково.  В Бургас, ученичка в осми клас на гимназията по компютърно програмиране също е с COVID-19. Момичето няма симптоми. Единият от родителите обаче също е с положителна проба. От днес целият клас преминават в електронна форма на  обучение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.