Церемонията е била пазена в тайна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко положи тайно клетва за шести пореден мандат, съобщава Би Би Си. Спорният вот в началото на август, на който държавният глава получи над 80 процента подкрепа, предизивка мащабни протести.

Държавната телевизия посочва, че няколкостотин души са присъствали на церемонията в Двореца на независимостта в центъра на Минск.

Очевидци разказаха, че улиците в централната част на беларуската столица са били отцепени от полиция, за да може кортежът на държавния глава да стигне безпрепятствено до резиденцията.

Според държавната агенция БЕЛТА на церемонията, за която не бе съобщено предварително, са присъствали високопоставени държавни служители, депутати, дейци на науката, културата и спорта.

Лукашенко е произнесъл клетвата на беларуски език с ръка на конституцията и е подписал съответния акт. Председателят на Централната избирателна комисия на Беларус Лидия Ермошина му е връчила удостоверението, че е избран за президент.

 

Видео: Руптли

Европа няма да признае Лукашенко за президент след 5 ноември

Среща на четири очи между Лукашенко и Путин в Сочи

БЕЛТА не публикува снимки от церемонията по встъпване в длъжност на беларуския президент – събитие, което при нормални обстоятелства получава широк медиен отзвук в цялата страна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.