Освен Пакая, в Гватемала са активни и вулканите Фуего и Сантиагито

Властите в Гватемала наблюдават увеличаването на еруптивната активност и изтичането на лава от вулкана Пакая, разположен на 20 км южно от столицата, съобщава „Дойче Веле“.

Вулканът има поток от лава, който се насочва на североизток с приблизителна дължина от 200 метра, според Националния координационен център за контрол на бедствията (CONRED), цитиран от говорителя на Гражданска защита Давид де Леон.

Длъжностното лице коментира, че потокът от лава е регистриран рано в понеделник в един от кратерите на Пакая на височина 2 552 м. Отделът за превенция на вулкани (UPV) съобщава, че вулканът представя слаби и умерени експлозии, които изхвърлят материал от 75 до 150 метра над кратера.

Педро Пабло Гранильо от UPV посочва, че има и бял и син фумарол, съставен от водни пари и газове, които са разпръснати на запад и югозапад.

Бюлетин от Института по вулканология предупреждава, че "появата на нови потоци от лава може да се очаква през следващите няколко часа или дни. Освен това сеизмичните станции регистрират постоянно треперене поради издигането на магма и газове на повърхността."

Освен Пакая, в Гватемала са активни и вулканите Фуего (югозапад) и Сантиагито (запад). Между 27 и 28 май 2010 г. вулканът Пакая регистрира мощно изригване, което е причинило смъртта на телевизионен журналист поради излагането на токсични газове на близкия склон.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.