Те съдържат големи количества магнезий, манган, мед, цинк, и желязо

30 грама тиквени семки съдържат около 150 kcal, 15 грама здравословни мазнини и 8-10 грама растителен протеин. БГНЕС посочка какви други предимства имат тиквените семки и как да ги включим в менюто си.

Богати на минерали

Те съдържат големи количества магнезий, манган, мед, цинк, и желязо. Магнезият подобрява настроението и съня. Манганът е важен за производството на колаген, така че без него няма да имате здрава кожа и кости. Медта осигурява енергия, а желязото помага за доставянето на кислород до клетките. Цинкът поддържа имунитета, красотата на кожата и зрителната острота. Само една порция тиквени семки осигурява 14 до 42% от дневната ви нужда от тези хранителни вещества.

Високо съдържание на антиоксиданти

А именно каротеноиди и витамин Е. Антиоксидантите облекчават възпаленията в тялото и по този начин предотвратяват заболявания.

Богати на здравословни мазнини

Това е един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини. Те предпазват тялото от сърдечни заболявания, намаляват риска от втвърдяване на артериите и също намаляват възпаленията.

Помагат за контрол на кръвната захар

Изследванията показват, че този продукт помага да се избегне развитието на диабет тип 2 и намалява риска от усложнения. Това се дължи на факта, че семената подобряват регулирането на инсулина и предпазват органите от последиците от болестта.

Ще помогнат и на имунитета ви

Те помагат на организма да се бори с бактериите и вирусите, но обикновено за разлика от други полезни ядки не причиняват алергии или непоносимост.

Можете да поръсите тиквени семки върху почти всяко ястие - от овесена каша до сладкиши и салати. Можете да ги добавите в сурово състояние към коктейли, кисело мляко, зърнени храни, десерти. Просто не се опитвайте да ги обработвате топлинно – полезните вещества в тях намаляват с високите температури.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Тони Господинов