Част от непознатото разкриват разкопки край врачанското село Оходен

С какво са се хранили преди 8000 години? Има ли общо между праисторическата и съвременната кухня? И как се е появил първият хляб? Част от непознатото разкриват разкопки край врачанското село Оходен.

Любители на древните култури се събират във врачанско (ВИДЕО)

Парче жълта ряпа -  корен, който е присъствал на трапезата на праисторическите хора, живели през шестото хилядолетие преди Христа в неолитното селище край врачанското село Оходен, но и още много векове след тях, та чак до наши дни.

„Защото ряпата, зелето, баклата са били зеленчуците в нашия район, които са били основна храна, преди да се появят всички „гости“ от Америките – картофите, царевицата, домати и други зеленчуци. Това са ни били зеленчуците”, обясни кулинарният историк Ангел Ангелов.

Откриха древен олтар край Враца

Част от кореноплодните са много популярни в кухнята ни и днес – червено цвекло, жито и други. Как обаче са готвели хората живели край днешното село Оходен преди цели 80 века? По най-кратката рецепта – варели във вода месо, корени и семена. Водата – от близката река. Корените – всеки, който може да се сдъвче и да нахрани човека, а семената – от различни треви, елда, синап и основно житни. Дали са пречистени или не – тази претенция идвала постепенно с опита.

„Не можем да си представим, че ще ядем това, което са яли праисторическите хора, защото времената са по-динамични. Някога, за да си доставят някакво ядене, е трябвало много време. Днес нещата са по-динамични и гледаме да сме по-практични и прагматични, ядем и много вредни храни”, смята етно кулинарят Цветан Дочев.

Какво откриха археолозите в Римските терми до Хисаря?

Находките в неолитното селище край Оходен обаче сочат, че и праисторическите хора са имали на трапезата си алкохол – вино от дренки. Дивите плодове и сладките корени обаче далеч не минавали за десерт.

„Мисля, че сегашната ни представа за лакомство, тоест да се наградим с нещо много по-хубаво, преди го е нямало. Имало е -  да има или да няма, да се нахраниш или да гладуваш. Това всъщност е било. Доброто време е когато има, а лошото време, когато няма”, обясни Ангелов.

Смята се, че това е причината да бъде създаден и хлябът – за да има храна за по-дълго време.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.