Насърчават се мерките, които не водят до пълно блокиране

Втори ден от срещата на върха в Брюксел. Разговорите отново бяха доминирани от кризата около COVID-19, въпреки че това не беше водещата точка в дневния ред.

Премиерът: Важно е да има ваксина срещу COVID за всички и да е на достъпна цена

В заключенията си евролидерите отбелязаха, че са доволни от прогреса, с който Европа се справя с вируса. Насърчават се мерките, които не водят до пълно блокиране, въпреки че Франция например наложи сериозни рестрикции за вътрешно движение. Самите срещи на Европейския съвет също ще останат присъствени.

Европейските лидери се договориха свободното пътуване между държавите да продължи въпреки вируса. Така на този етап националните граници няма да се затварят. Остават обаче в сила рестрикциите, които всяка държава може да въведе – например за задължителен негативен тест преди да влезеш на нейна територия.

Борисов: Карантината да стане 10 дни (ВИДЕО)

„Двете основни опции са държавите да вземат мерки за затваряне. Другата възможност, която трябва да продължим да подобряваме, е да проследяваме вируса, да се опитваме да го изолираме, за да намалим разпространението на пандемията”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В решенията беше записано, че когато има ваксина, тя трябва да е на достъпна цена за всички граждани на съюза.

Европейският съвет заседава втори ден

„Това е много важно – да бъде много прозрачно и на достъпна цена до всички граждани на ЕС. За съжаление една след друга компаниите, които провеждат тестове за ваксините, ги спират, защото вирусът мутира много”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Извън коронавируса, Европейският съвет зададе очаквания за разгорещени спорове на следващата среща на върха през декември. Тогава ще се обсъжда с колко да бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид в Европейския съюз. Европарламентът настоява за 60 на сто до 2030, а Европейската комисия – за 50%. От решението зависи каква ще е съдбата на енергийните централи, които работят на въглища.

Премиерката на Финландия напусна преждевременно срещата на върха на ЕС

„2030 година трябва да намалим емисиите на 55%. Европейският парламент иска 60%, но много държави, включително и Германия, която 2022 г. спира ядрената енергетика, съответно въглищата ще са и необходими, така че не са само Полша, Чехия, Унгария. Гърция, Кипър също имат подобни мощности”, посочи Борисов.

Министрите на околната среда и водите на страните-членки също ще излязат с решение по казуса по-късно този месец, когато се събират на неформална среща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.