В помощ на Спешна помощ

Полицейски бусове и линейки на столичната пожарна вече са транспортирали пациенти със симптоми на коронавирус до болници в София. Тази нощ сигналите са били 300, около 140 от тях- за COVID-19. Медиците признаха, че хората със симптоми предпочитат да бъдат прегледани от лекари. При някои от случаите, пациентите отказват да бъдат закарани до болницата с полицейски бус.

51 починали с коронавирус само за последното денонощие. Този мрачен рекорд отчитаме днес. На фона на хаоса през последните дни и лутането на линейки между болници.

Заради недостиг на линейки, държавата отпусна полицейски бусове за ползване от Спешна помощ в София. Как ще работят екипите? Кога ще се праща линейка при болен и кога - кола на МВР?

Голям брой починали с коронавирус у нас

„Още вчера се наложи да използваме новите линейки. В помощ ще имаме 10 допълнителни екипа. Организацията все още се прави“, заяви говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска.

Тя добави, че вчера е имало хора, които не са искали да влязат в полицейските бусове. Те са отказали да отидат за преглед до координационния център. „Хората си искат белите престилки, но ние молим за разбиране. Нека да ни се доверят“, каза Сунгарска.

Екипите в полицейските бусове са обучени професионалисти. Самите бусове са със седалки и ще поемат само най-леките случаи.

„Тези бусове ще ходят на леките случаи, където не се изисква спешна медицинска намеса. Те ще водят пациентите до Инфекциозна болница, където ще им бъде направен преглед и PCR тест“, обясни Сунгарска.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.