От съюза поискаха правителството да приеме промени

За разкриване на денонощни аптеки в цялата страна настояха от Българския лекарски съюз. Оказва се, че в редица области  у нас хората нямат достъп до лекарства 24 часа. От фармацевтичния съюз подкрепиха идеята, но настояват за допълнително заплащане от държавата. И още – лекарите предлагат лекарства  без рецепта да се продават и в хранителните магазини и в бензиностанциите. 

Шокираща е статистиката на Българския лекарски съюз, която показва, че в  цяла България денонощните аптеки са около 30 на брой , или само един процент от всички действащи аптеки в страната. Достъпът до лекарства 24 часа липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище и Плевен.  В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. 

Проф. Момеков: Пациентите с леки форми на COVID-19 нямат нужда от Азитромицин

Оказва се, че дори в голям град като Плевен денонощен достъп до лекарства няма. Единственият шанс за жителите е да успеят да си закупят необходимите медикаменти до 00 часа, когато изтича удълженото работно време на една от аптеките.

„Да не се налага! Хубаво е поне една да има и денонощна, защото всичко се случва”, заяви жител на Плевен, а друг добави: „Винаги може през нощта за деца за възрастни хора да се наложи”.

Единствената денонощна аптека във Велико Търново пък обслужва 5 области.

„Балансът приходи разходи е на нула. Функцията й е по-скоро социална”, заяви Стефан Згурев - зам.-председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Заради COVID пандемията от  Българския лекарски съюз са категорични, че денонощни аптеки трябва да бъдат отворени във всяка община.

Николай Хаджидончев: Не очакваме недостиг на медикаменти

„Ръководството на общините би трябвало  да подсигурят тази помощ, ако е необходимо  ще разкрият общинска аптека, без печалба само с помощ от държавата”, посочва д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

От Българския фармацевтичен съюз подкрепиха идеята. Но са категорични, че ако се наложи на част от аптеките да започнат да работят 24 часа, то ще трябва да бъдат подпомогнати от държавата с 1000 лв., по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари.

 „Законодателят е предвидил аптеките да се издържат от надценка и оборот . Не получават финансиране просто, за да съществуват”, заяви Димитър Маринов,главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Фармацевтите обаче се обявиха против предложението на лекарския съюз да се продават лекарства без рецепта в хранителните магазини и бензиностанциите.

„Става въпрос за продукти, които се рекламират в средствата за масова информация и за такива, които е ясно и е записано, че може да се закупуват и без предписание”, категоричен е д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Ангелов: Няма липса на медикаменти на национално ниво (ВИДЕО)

„Лекарствата без лекарско предписание са не по-малко опасни  и могат да ви донесат значителни вреди, ако не са ви консултирали. Оставате оборота, важна е грижата за здравето на пациентите. Не може лекарства да се продават между картофите и морковите в хранителните стоки”, заяви Димитър Маринов,главен  секретар на Български фармацевтичен съюз.

Според фармацевтите в момента няма проблем с недостиг на аптеки в страната, а с липсата на най-необходимите лекарства. В тази връзка  препоръчаха на пациентите да изискват от личните си лекари предписание по състава на лекарствата, а не по търговско наименование, за да може, ако се наложи, да бъдат сменени с наличен продукт.

Премиерът Бойко Борисов разпореди здравният министър Костадин Ангелов да проведе среща с Българския фармацевтичен съюз , за да обсъдят какви са  допълнителните възможности в сферата.

 

 

От БЛС поискаха правителството да приеме промени, с които да се разреши продажбата на такива медикаменти в хранителни магазини, бензиностанции и други денонощни обекти.

Николай Хаджидончев: Не очакваме недостиг на медикаменти

„Смятаме, че хората трябва имат по-лесен достъп до медикаменти от първа необходимост, както е в другите държави. Има цели области, в които няма денонощна аптека. Общините трябва да осигурят човешки ресурс, за да има как аптеките да работят. Темата беше повдигната миналата година в парламента. Тогава обаче стана ясно, че това няма да може да стане, защото малките аптеки нямат такива печалби. В крайна сметка в здравеопазването не всичко е бизнес. Ако трябва ще се разкрият общински аптеки”, каза в ефира на „Здравей, България”  д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

По думите му от години в болниците в райони като Свищов и Шумен положението е тежко. „Коронавирусът просто обостри нещата. Много пъти съм казвал, че повече от 15 години няма регионална политика за здравеопазване”, поясни Маджаров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.