Плодовете на плода са пълни с бета-каротин и съдържат антиоксиданти

Може и да няма фонтан на младостта, но може ли да има мангово дърво на живота? Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис казват, че консумацията на достатъчно количество от този плод може значително да намали бръчките по лицето на жените. Прекалената консумация обаче може да ги увеличи.

Нисковъглехидратните храни: Кои са те и в кои диети влизат?

Проучването разкрива, че жените с по-светла кожа, които ядат по половин купичка манго четири пъти седмично, имат 23-процентно намаляване на бръчките в рамките на два месеца. След четири месеца се наблюдава 20-процентов спад в мимическите бръчки.

Подобно на други оранжеви плодове и зеленчуци, плодовете на мангото са пълни с бета-каротин и съдържат антиоксиданти, които се борят с клетъчните увреждания.

„Това води до значително подобрение на бръчките“, казва водещият автор Вивиен Фам в университетско издание.

Докторантът обаче намира един недостатък в силата на плодовете против стареене. Очевидно твърде много манго не е толкова полезно.

„Жените, които са изяждали купа и половина манго за същия период от време, са забелязали увеличаване на бръчките. Това показва, че макар и мангото да е полезно за здравето на кожата, твърде много от него може да не е“, каза Фам.

Съвети за правилното хранене по време на пандемия

Авторите на изследването смятат, че проблемът може да е в голямото количество захар, което поема тялото. Екипът все още се опитва да разбере точната причина за появата на бръчки.

Проучването изследва 28 жени в постменопауза с така наречената „кожа на Фицпатрик“ тип II или III. Това измерване на пигмента на кожата определя как кожата на човек ще реагира на ултравиолетова светлина. Типове II и III или индивиди със светла кожа са склонни да изгарят по-лесно на слънце.

Изследователите разделили участничките в две групи. Едните са яли купа и половина манго, другите по половин четири дни в седмицата в продължение на четири месеца. След това екипът оценил бръчките на всяка жена с помощта на камера с висока разделителна способност.

„Системата, която използвахме за анализ на бръчките, ни позволи не просто да ги визуализираме, но и да ги изчислим и измерим“, обяснява Робърт Хакман, професор в катедрата по хранене. „Това е изключително точно и ни позволи да уловим не само появата на бръчки или това, което окото може да види.“

Три мита за шоколада, в които трябва да спрете да вярвате

Тези изображения, разглеждащи тежестта, дължината и ширината на фините, дълбоки и появяващи се бръчки, разкриват, че участничките, изяждащи половин купа манго, са имали подобрения във всяка категория. Една от възможните причини за това, казва Фам, е положителният ефект на каротеноидите - оранжеви или червени растителни пигменти.

Изследването също така установява, че фитонутриентите, противовъзпалителни химикали в растенията, могат да помогнат на тялото да изгради повече структурни протеини, наречени колаген.

Крушите - естественият антибиотик

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС