Според принципите на тибетската медицина, сред основните причини за нашите заболявания са неадекватното хранене и поведение

Зимата може да бъде приятно време на годината, особено ако се храните правилно. Опитният тибетски лекар Пхунцонг Вангмо, директор на Международното училище по тибетска медицина към Института "Шан Шунг", сподели пред радио „Спутник” основни правила на зимното меню.

В тибетската медицина се казва, че през зимата цялата енергия отива под земята, пише БГНЕС. На ниво растения това означава, че силата на билките е концентрирана в корените, докато навън всичко замръзва, а в природата преобладава сухотата. Нашето тяло, притежаващо естествени механизми за саморегулация, също реагира на застудяването и инструктира всички пори да се затворят, за да запазят вътрешната топлина.. Хората правят същото с дома си: затварят всички прозорци в студа и поддържат топлината вътре, доколкото е възможно. В резултат на това вътрешната топлина на тялото се увеличава значително. И като следствие, силата на човека се увеличава, но в същото време често напълняваме през зимата: тибетците казват, че същността на тялото става по-тежка.

Според принципите на тибетската медицина, сред основните причини за нашите заболявания са неадекватното хранене и поведение. Разбира се, всеки човек е уникален. Затова, например, тибетските текстове съдържат подробни описания на различни обстоятелства и всякакви препоръки за диета и поведение при тези обстоятелства. Важното е: сезон, място на пребиваване, възраст, пол, и общо здравословно състояние.

Рецепти за здравословен начин на живот от Биляна Йотовска (ВИДЕО)

Например диетата за тези, които живеят във влажно място и за тези, живеещи в пустиня е поразително различна.

Юношите - които са под 17 години и възрастните хора над 70 години имат по-хладен характер - тоест те нямат толкова топлина в тялото си, колкото хората на средна възраст (17-70 години). Поради тази причина те трябва да обръщат повече внимание на „топлото“ хранене и поведение. Например джинджифилът се препоръчва на деца и юноши като подправка.

Възрастните хора трябва да обърнат внимание на индийското орехче - то ще подкрепи сърцето и ще насърчи добрия сън. А хората на средна възраст трябва да се възползват от лечебните свойства на кардамона, който ще поддържа бъбреците им и ще им гарантира добро здраве.

Храни, които намаляват риска от инфаркт и инсулт

През зимата тялото трупа много топлина. Ето защо е необходимо да се яде питателна храна, но не твърде тежка. Количеството трябва да е по-голямо, отколкото например през лятото. Препоръчва се хубава вечеря, не твърде тежка, но достатъчна като количество.

Защо вечерята е толкова важна, особено след като много западни диети, напротив, препоръчват да не се вечеря изобщо? По две причини. Първо, поради повишената топлина храносмилането е по-бързо. На второ място, самата нощ става по-дълга и ако не обърнете внимание на вечерята, стомахът ще остане празен през по-голямата част от нощта и ще загубите енергия. Вкусовете на зимата са сладко, кисело и солено. Горчивите и стипчиви вкусове е най-добре да се избягват. През студения сезон е добре да се яде месо, особено говеждо, агнешко и пиле. По-добре е да се изключат свинското и козето месо. По това време супите и бульоните са полезни, тъй като са топли и леки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Източник: БГНЕС