Спасители издирват още затрупани хора

Малко куче беше открито живо под развалините, които остави свлачището, опустошило норвежко село преди шест дни. Издирват се още трима души, които са в неизвестност. Вече бяха открити 7 загинали. 

Откриха тялото на седма жертва след свличането на хълм в Норвегия

Кучето е било намерено късно в понеделник вечерта в добро състояние, съобщи говорител на полицията. "Това е радост за нас и ни дава мотивация да продължим да работим упорито", добави Йоран Сиверсен, член на спасителния екип.

Свлачището засегна селището Аск, на 25 км североизточно от Осло. Спасителни екипи с кучета претърсват развалините при минусови температури, а хеликоптери и дронове с термокамери летят над опустошения склон.

Свлачище отнесе къщи в Норвегия, десетки са в неизвестност (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 30 декември селището с население 5000 души беше засегнато от най-тежкото свлачище в новата история на Норвегия. Разрушени бяха най-малко 9 сгради с над 30 апартамента. Най-малко 1000 души бяха евакуирани. Някои сгради в момента се намират на ръба на дълбок пролом, достигнал дължина от 700 метра и ширина 300 метра.

Активисти спасиха 79 кученца от продажбата им за месо в Китай

Точната причина за бедствието все още е неизвестна, но в района има много глина, която може да променя свойствата си, преминавайки от твърдо във втечнено състояние. Според експерти комбинацията от тази глина, обилните валежи и влажното зимно време може да са допринесли за свличането на земни маси.

През 2005 г. норвежките власти предупредиха гражданите да не строят жилища в района, определяйки го като "високорискова" зона с опасност от свлачища. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА