Бившият премиер Матео Ренци оттегли своята партия

Италия изпадна в политическа криза. Бившият премиер Матео Ренци оттегли своята партия от управляващата коалиция. Така правителството остана без мнозинство в парламента, в разгара на кризата с коронавируса.

Ренци оглавява малката партия "Италия Вива" и няколко пъти заплашваше, че ще излезе от коалицията. Основните му несъгласия с премиера Джузепе Конте са за това как да се използват милиардите, които ще получат от Европейския съюз за помощ срещу пандемията.

Ренци обяви, че според него няма да има предсрочни избори. Той намекна, че е готов да се включи в експертен кабинет, оглавяван от непартийна личност.

„Демокрацията има своите правила. Ако те не се уважават, както за съжаление стана прекалено много пъти тази година, някой трябва да прояви кураж. Трябва да има смелостта, която другите нямат, и да каже, че царят е гол", заяви лидерът на „Италия Вива”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.