С предимство ще бъдат лекарите и социалните работници

Иран ще започне масова ваксинация срещу коронавируса през март, заяви президентът Хасан Рохани, цитиран от ДПА.

"Ще започнем с ваксинацията преди края на годината", каза Рохани по държавната телевизия. Той имаше предвид персийската нова година, която е на 20 март.

В Сърбия доставиха 1 милион дози от китайската ваксина

"С предимство ще бъдат лекарите и социалните работници", каза Рохани и добави, че след това обхватът постепенно ще се разширява.

Ислямската република ще използва както ирански, така и чуждестранни ваксини и най-вече на иранския Институт "Пастьор", заяви президентът без даде повече подробности. Твърди се, че ваксината на Института "Пастьор" е иранско-кубинска разработка.

Миналата седмица кубинското министерство на външните работи съобщи, че Хавана ще тества своята ваксина "Соберана 02" заедно с Иран, което Техеран потвърди.

В Куба заразените с коронавирус са малцина, което прави изпитването на препарата трудно, докато в Иран те превишават 1,3 милиона с над 56 000 жертви от началото на пандемията.
В Ислямската република въпросът за ваксините стана повод за напрежение.

Pfizer временно намалява доставките на ваксината за Европа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей и парламентът забраниха вноса на имунизационни препарати от САЩ, Великобритания и Франция с довода, че те не са безопасни и Иран не бива да се превръща в лаборатория за опасни медикаменти.

Иранската лекарска камара обаче предупреди Рохани, че не бива да се политизира въпросът за ваксините и поиска решения въз основа на научни факти.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА