Проучването е осъществено от НПО "Лекари без граници" в сътрудничество с университета в Женева

Научно изследване доказа, че инсулинът може да се съхранява четири седмици при високи температури, без това да пречи на действието му, информира БТА.

Проучването е осъществено от НПО "Лекари без граници" в сътрудничество с университета в Женева. Екипът на Филипа Бул установи, че флакон с инсулин, след като бъде отворен, може да бъде съхранен без използването на хладилник при температури достигащи до 37 градуса Целзий в продължение на 4 седмици, без да губи ефикасността си.

ЗА ДИАБЕТА С ЛЮБОВ: Млада състезателка по таекуондо покорява света, въпреки болестта (ВИДЕО)

Диабетът от тип А, който се характеризира с високи нива на кръвната захар, може да има тежки последствия - кома, слепота, ампутация на крайниците, смърт. Това заболяване принуждава диабетиците да си инжектират всеки ден неколкократни дози с инсулин.

За да бъде запазен, препаратът трябва да бъде съхраняван при ниски температури. При по-високи той образува люспи, които не са течни и не могат да бъдат инжектирани.
"Съществуващите официални фармацевтични протоколи препоръчват инсулинът да се съхранява при температури между 2 и 8 градуса Целзий до отварянето им. След това, те могат да бъдат държани до четири седмици при температура от 25 градуса", припомня Филипа Бул.

Проучването на международния екип се съсредоточило върху това колко дълго може да бъде съхраняван инсулинът, без той да изгуби свойствата си. Експертите възпроизвели в лабораторни условия температурата на бежанския лагер Дагахали в северната част на Кения, която варира от 25 градуса Целзий през нощта до 37 градуса през деня.

При тестовете, направени с флакони, съхранявани при тези температури и други, съхранявани на студено, не били открити разлики. "Това откритие ще позволи на много пациенти с диабет от бедните страни, да не трябва да посещават болница всеки ден", изтъква Филипа Бул. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.