Вчера силна буря отмени полета, с който трябваше да дойдат медикаментите

Новата пратка ваксини на Pfizer/BioNTech вече са у нас. С ден закъснение над общо 17 550 дози все пак бяха получени от здравните власти.

Вчера силна буря отмени полета, с който трябваше да дойдат медикаментите от Лайпциг към София.

Затруднения днес нямаше, самолетът излетя в 07:30 ч. от Германия, а около 9:30 ч. кацна на летище "София". 

 

Отложиха доставката на новата пратка с ваксината на Pfizer

През това време в Хасково започна ваксинацията на учителите. 30 от тях получиха своята първа доза.  В следващите дни това ще се случи с още 720 преподаватели.

„Много съм радостен за това, че започва ваксинацията на учителите, защото това е началото на справянето с проблема, който от дълго време влияе негативно на образованието и целия ни живот”, заяви Деян Янев - директор на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров" – Хасково.

Към този момент около  20 процента от преподавателите в региона са заявили желание да бъдат ваксинирани.

„Това е една революционна ваксина, която досега не е използвана. Ако тя бъде ефективна вероятно ще бъде наградена с Нобелова награда”, каза Даниела Димитрова.

„Имах притеснения, когато се записах първия път. Започнах да мисля коя ваксина, дали сега е моментът, но тази сутрин, като станах, бях готова”, коментира Диана Костадинова.

Здравният министър: Голям проблем е, че родителите не искат да тестват децата си

Това, че има притеснение у хората, не отричат и от Ваксинационния щаб, но са категорични, че доверието във ваксините са покачва.

Така сега надеждата на здравните експерти е до средата на годината ваксинираните в България да са около 2 милиона. Което е около 1/3-та от хората, които имат право да бъдат ваксинирани.
„Ако пет ваксини получат разрешение за употреба и както се очаква едната от тях да бъде еднодозова, то тогава този брой може да надвиши и 2,5 млн.”, заяви Богдан Кирилов – изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. И допълни: „ЕК също постави таргет до септември да се постигне покритие до 70%”.

Непрекъснато се правят изследвания, които трябва да покажат и дали ваксините влияят на постоянно появяващите се нови щамове, казват още здравните власти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.