AstraZeneca и британското правителство защитиха продукта си като безопасен и ефикасен

Няма причини да се спира използването на препарата на AstraZeneca. Това обявиха от Световната здравна организация, след като няколко европейски държави временно прекратиха имунизацията с препарата заради опасения от причиняване на тромбоза.

AstraZeneca: Няма данни за повишен риск от тромбоза след поставяне на COVID ваксината

В началото на седмицата Австрия пък спря от употреба конкретна партида след смъртта на жена, заради констатирани нарушения на съсирването на кръвта дни след ваксинацията.

AstraZeneca и британското правителство защитиха продукта си като безопасен и ефикасен. А от Световната здравна организация подчертаха, че нейни експерти проучват информацията за образуването на кръвни съсиреци, но към момента не е установена връзка между ваксината и настъпването на подобни процеси в тялото.

"Много е важно да разберем, че здравните власти в отделните държави казват, че ползата надвишава риска. Единствената причина, поради която спират употребата на ваксината е за да разгледат тези сигнали. AstraZeneca е отлична ваксина, както и останалите, които в момента се използват. Разгледахме данните до момента – няма доказателство за възникнала смърт в резултат на имунизацията”, обясни говорителят на СЗО Маргарет Харис.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК