Очаква се процесът по формиране на нова коалиция да започне още тази вечер

Консервативната партия на премиера на Нидерландия Марк Рюте за четвърти пореден път е победител на парламентарните избори, проведени по време на национална блокада и доминирани от пандемията от COVID-19. Това става ясно при 88 на сто обработени бюлетини. 

Управляващите печелят изборите в Нидерландия

Един от най-дълго управлявалите лидери в Европа, след 10 години на власт, Марк Рюте е в позиция първи да започне преговори за съставяне на следващата управляваща коалиция в Нидерландия. Най-вероятно това ще стане с втората партия, получила най-много гласове - центристката проевропейска "Демократи 66", начело на която е бившия дипломат и настоящ министър на външната търговия Сигрид Каг. 

Очаква се процесът по формиране на нова коалиция да започне още тази вечер. 

Но фрагментираният политически пейзаж - рекордните 17 партии вероятно ще влязат в долната камара на парламента, може да затрудни преговорите. 

Рюте желае обаче бърз процес, за да може новото правителство да продължи борбата с COVID-19, покосил над 16 хиляди души в 17-милионна Нидерландия. 

"Имах честта да бъда начело по време на няколко кризи - икономическата рецесия, бежанската криза и сега кризата с коронавируса. Това е голяма отговорност, но имам енергия за още 10 години в управлението."

Народната партия за свобода и демокрация на Рюте получава 35 места - с две повече спрямо миналите избори, в 150-местния парламент. "Демократи 66" спечелиха 5 нови места до общо 24.

Като победител на вечерта се определя и крайнодясната популистка "Форум за демокрация", която вместо досегашните две, ще има 8 места, след като нейният лидер Тиери Боде обещаваше премахване на локдауна, а левицата и зелените отчетоха загуба на доверието. 

На Рюте ще са нужни поне два коалиционни партньори, за да успее да получи мнозинство от 75 депутати. 

Единият от съюзниците на Рюте вероятно ще е десноцентристката Християндемократически призив -  третият по големина партньор в досега управлявалата коалиция.

Крайнодясната Партия на свободата на известния с антиислямските си възгледи Геерт Вилдерс отстъпва с една позиция до трета политическа сила.

Нидерландия е една от първите държави от Евросъюза, организиращи избори в условията на пандемия.

Гласуването продължи три дни, за да бъде избегнато струпването на хора. 

Избирателната активност достигна 83 процента - с 1 пункт повече, отколкото на предишните парламентарни избори преди четири години.

До вота се стигна, след като премиерът Марк Рюте подаде оставка заради скандал, при който хиляди родители бяха погрешно обвинени, че са извършвали измами със семейни надбавки.

Източник: БНР