Целта е да се помогне на развиващите се икономики да се справят с пандемията COVID-19

Международният валутен фонд се стреми да създаде 650 милиарда щатски долара допълнителни резервни активи, за да помогне на развиващите се икономики да се справят с пандемията COVID-19, според официален представител в понеделник.

Фондът планира да отпусне специални права на тираж на въпросната стойност през лятото, като целта е да подпомогне затруднените страни и да противодейства на въздействието на пандемията върху световната икономика.

Кристалина Георгиева: Дълговете и неравенството пораждат рискове за световната икономика

Заместник-изпълнителният директор Джефри Окамото разкри плана след приключване на пролетните заседания на Световната банка, провели се между 5 и 11 април. По думите на Окамото, окончателното решение се очаква до месеци.

Предложението за целево разпределение получи подкрепа от Групата на Г-20 и членовете на МВФ. Заради пандемията заместник дирекотър на фонда посочи, че глобалната икономика може да види дисбаланс във възстановяването. Подобно обстоятелство прави още по-спешно насърчаването на програми за масова ваксинация, предлагането на финансова подкрепа за неразвитите страни и засилването на комуникацията на паричната политика между напредналите икономики, подчерта Окамото.

МВФ: Пандемията засили пазарната мощ на доминиращите компании

Създаден от МВФ през 1969 г., специални права на тираж е международен резервен актив за допълване на официалните резерви на членовете. Той може да бъде заменен между правителствата за свободно използваема валута по време на нужда.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.