„Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите”, каза още той

„Ако премиерът прецени, ще отиде при депутатите. Той вече заяви, че ще го направи. На всички е ясно, че целта да отиде там е да бъде унизен, а не да се чуе Планът за възстановяване и устойчивост”. Това заяви транспортният министър в оставка Росен Желязков в студиото на „Здравей, България”.

„Планът е ясен, има три издания и беше обсъждан и със синдикати, и с работодатели, и с неправителствения сектор. Ако парламентът има други виждания, свързани с политиките, програмите и съответните проекти в Плана, има възможността да направи допълнения и предложения. Това или друго правителство ще го внесе така, както събере политическата воля на новото мнозинство в парламента”, каза още той.

Започнаха консултациите при президента за нов кабинет

„Доверието, което всеки един парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура – т.е. той го облича с доверие и отговорност. Това важи за мандата на съответния парламент. Този парламент не е дал доверие на кабинета. Той е дал оставка пред новоизбраното НС, така че всяка една политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на едно редовно правителство в рамките на мандата на парламента, който го е избрал”, посочи Желязков.

„От друга страна, премиерът, както и заместник министър-председатели, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол. Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите”, коментира той. И допълни: „Ние имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт. И дотолкова, доколкото изпълнителната власт функционално черпи правомощията си от законодателната, това е т. нар. политическа отговорност, но извън процедурите по правилник тя се изчерпва с изтичане на живота на предишното Народно събрание”.

Той коментира думите на Филип Станев за това, че е имало подмятания от страна на депутатите от ГЕРБ към останалите депутати.

„Разбира се, във всяко едно Народно събрание има подмятания. Между редовете по хоризонтал и вертикал прехвърчат искри. За съжаление, добрите нрави дори и в Народното събрание не са принцип, а изключение. Парламентарната етика ще е тема, която ще занимава всички. Аз и моите колеги ще направим необходимото, за да върнем добрия тон в парламента”, каза Росен Желязков.

Свиленски: Вероятно се притесняват от това Борисов да се самоунижи в парламента

Според него Народното събрание не трябва да търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото. „Цвета Караянчева бе добър председател и се ползваше с необходимия авторитет, колкото и да се опитват всички да я унижават", каза Желязков.

„Не познавам новия председател. Дотолкова доколкото е била директор в администрацията на Народното събрание предполагам, че има експертизата и опита да се справя с процедурата и очакванията за този висок пост”, коментира той.

"В момента нямаме сигнали и не виждаме яснота около формирането на стабилен кабинет, независимо дали с мандата на втората или третата парламентарна група. Затова говорим и за служебно правителство. Но не от гледна точка на това дали имаме фиксация към това какво ще е правителството, а от гледна точка на това, че предстоят много важни решения", посочи Росен Желязков. И допълни: "Изправени сме пред пандемия, социално-икономическа криза в световен аспект, необходимостта от ясни и навременни решения. Дали ще поеме ангажимент редовно правителство или служебно и отиваме на нови избори, което не е най-доброто решение особено в летния период. А може би пък тогава пандемичният натиск ще е по-слаб, но е въпрос на преценка".

Целия разговор гледайте във видеото.