Делото се гледа при закрити врата

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на Трето РПУ в Пловдив. Седемте полицаи, арестувани за връзки с престъпния свят застанаха днес пред съда. Делото се гледа при закрити врата, защото беше засекретено.

Началникът на районното управление - Самуил Хаджиев,  влезе с белезници в съда и отказа коментар.   

„Аз съм офицер от българската полиция.  Не съм намерен на пътя да ми искате интервюта по този начин. Има си официален ред”, заяви той.

Арестуваните пловдивски полицаи се изправят пред Темида

Макар и да знаел реда, Хаджиев е превишил служебните си правомощия твърди прокуратурата. Той е обвинен, че заедно със сочения за негов приближен - полицаят Атанас Качаков, са опитали да откраднат половин тон медицински коноп от склад на фирма, имаща разрешение за съхранението й.

 „Опитали са се да го прикрият като полицейска операция, но предварително са знаели,че има марихуана и тя е легална”, каза прокурорът Иван Спиров.

„Как ви звучи г-н Хаджиев да се приготвя да присвоява 500 килограма марихуана в присъствието на комисар Рогачев - шефът на областната дирекция на полицията? Тези 500 килограма не са нито под леглото на Самуил Хаджиев, нито в неговата къща”, заяви Димитър Марковски, адвокат на обвинения.

Арести на полицаи в Пловдив (ВИДЕО)

Хаджиев е обвинен, че е принудил с натиск началничката на групата за разследване в Трето РПУ  да извърши обиск и конфискация на стока  в база на фирма, която е била изрядна. Както и че в джипа си е държал 50 бойни патрона в нарушение на правилата.

„Не намерих нито едно доказателство, което да говори, че господин Хаджиев има каквото и да е общо с тези престъпления. Това дело е пълен абсурд”, коментира още адвокатът.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA В АВАНС: За какво са обвинени арестуваните полицаи от Пловдив?

Другият полицай Атанас Качаков е обвинен, че заедно с двама криминално проявени цивилни са отвлекли и изтезавали 28-годишен мъж за пари от наркотрафик, сочи разследването.

„Защо му е на един полицай да отвлича някой пред районното, като може да го покани най-учтиво  с представяне на служебната карта да влезе в колата му”, каза Стоян Донков, адвокат на Качаков.

Защитата на двамата цивилни, обвинени, че са част от ударната полицейска група, отрекоха клиентите им да са познавали полицейските служители.