Той каза, че никой не е упражнявал принуда върху него и не е сключвал сделки

Задържаният беларуски журналист Роман Протасевич заяви днес, че не е променил политическите си възгледи и че е в добро здравословно състояние, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Роман Протасевич призна, че е организирал протести (ВИДЕО)

"Не съм променил политическите си възгледи, мога честно и открито да кажа всъщност пред всички камери, че няма да бъда политически поддръжник на президента на Беларус Александър Лукашенко. Точно така. Да, аз искрено го уважавам като човек, който успява да устои на целия този натиск, започнал от лятото и продължаващ досега. Но няма да бъда поддръжник на президента", заяви Протасевич на пресконференция в Минск.

Той каза, че не е сключвал сделка със следствието. По думите му "всичко е било доброволно" и никой не е упражнявал принуда върху него.

Лукашенко: Зложелатели искат да унищожат Беларус

Протасевич заяви, че не е бил бит, въпреки че според опозицията той отново се е появил пред обществеността под принуда. На пресконференцията той седеше заедно с четирима служители, двама от които бяха с униформи.

"Всичко е наред с мен. Никой не ме е бил, никой не ме е докосвал", каза той. "Разбирам вредата, която причиних не само на държавата, но и на страната. Сега искам да направя всичко по силите си, за да поправя тази ситуация", заяви Протасевич, който беше арестуван миналия месец, след като пътнически самолет на авиокомпания "Райънеър" беше принуден да се приземи в Минск.

Приятелката на арестувания на сваления самолет в Минск Роман Протасевич е в изолатор

Откакто беше задържан, той няколко пъти се е появявал публично. Журналистът призна, че е участвал в заговорнически действия за свалянето от власт на Лукашенко чрез организиране на размирици и се отрече от по-рано отправени критики срещу беларуския президент.

"Това не е пресконференция, а сцена или от Кафка, или от Оруел", заяви в Туитър Франак Вячорка, съветник на намиращата се в изгнание беларуска опозиционна лидерка Светлана Тихановска.

Източник: БТА