Изпълнителната заповед включва 72 указания към 10 американски министерства

Джо Байдън подписа указ срещу монопола на големите компании в интернет. Изпълнителната заповед включва 72 указания към 10 американски министерства и агенции как да действат срещу технологичните гиганти.

Байдън отменя забраната за TikTok

След подписването на указа Байдън каза, че капитализъм без конкуренция не е капитализъм, а обикновена експлоатация. Затова президентът на САЩ иска да има по-строг контрол над изкупуванията на компании в технологичния сектор. Да има нови правила за събирането на лични данни, както и да се спрат нечестните практики на интернет гигантите на рекламния пазар.

Указанията в президентската заповед не влизат в сила веднага. Различните ведомства трябва да намерят начин да ги въведат като правила. Очаква се някои да бъдат оспорвани в съда.

Джо Байдън подписа указ за киберсигурността

"През последните няколко десетилетия виждаме все по-малко конкуренция и все повече окрупняване на бизнеса. Това спира растежа на икономиката ни. Виждаме го в земеделието, в технологичния сектор, сред фармацевтичните гиганти - и това е само част от списъка. Вместо да се конкурират за клиенти, те поглъщат своите конкуренти на пазара", смята американският президент.