Мярката влиза в сила незабавно, важи и за ваксинираните

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обяви днес, че всички служители, независимо дали са ваксинирани, трябва да носят маски и да спазват физическа дистанция, предаде Ройтерс.
Мярката, която влиза в сила незабавно, се налага, докато из страната се разпространява по-заразният вариант Делта на коронавируса. Вчера федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха на ваксинираните да носят маски при определени обстоятелства, включително в училищата.

Здравният съветник на Белия дом: Пандемията в САЩ е сред неваксинираните

В понеделник администрацията на президента Джо Байдън разпореди ваксиниране на целия персонал в министерството по въпросите на ветераните. Очаква се утре Байдън да обяви други задължителни мерки за федералните агенции.

Републиканци от федералния Конгрес се обявиха срещу препоръките на здравните власти ваксинираните отново да носят маски на много места, както и  в Капитолия. Най-високопоставеният републиканец в Сената Мич МакКонъл води от родния си щат Кентъки кампания срещу този, по думите му, "лош съвет" на здравните власти, който според него би накарал някои граждани да предпочетат да не се ваксинират.

PCR тестът остава при пътуване до Великобритания и за ваксинираните

По време на пандемията маските ставаха често предмет на политически спорове, като републиканци твърдяха, че задължителното им носене нарушава индивидуалните свободи. Досега около 57,6 на сто от американците са с поне една ваксина. най-малко са ваксинираните в югоизточните части на САЩ, където се гласува масово за Републиканската партия.