Най-тежко е положението северно от Атина, на Пелопонес и Евия

Продължава борбата със стотиците горски пожари в съседна Гърция. Стихията взе вече две жертви, а стотици семейства останаха без домове. Най-опасни са пожарите, които бушуват в централната област Атика, на остров Евия и в областта Илия, в западната част на Пелопонес.

Над 100 пожарникари от Румъния се включват в борбата с огъня в Гърция (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Вземете каквото можете и напуснете домовете си по най-бързия начин”. Това е нареждането, което получиха стотици жители на северната част на остров Евия. Бреговата охрана евакуира късно снощи повече от 600 души с кораб, след като огнената стихия продължи да напредва и да унищожава горските масиви.

 

 

През цялата нощ пожарникарите не спряха борбата със стихията северно от Атина. Тлеещите огнища отново се разпалиха, раздухани от силните ветрове и продължиха да се изкачват по склоновете на планината Парнита. Много от жителите в района, които се завърнаха по домовете си след временното успокояване на пожарите, бяха принудени отново да напуснат.

Пожарите в Гърция взеха жертва, огнената стихия опустоши градче в Калифорния

Много населени места северно от Атина останаха без вода, тъй като пожарите повредиха електроразпределителната мрежа и така спряха помпените станции. На много места няма вода и за пожарникарите.

През последните 24 часа пожарникарите се опитват да потушат повече от 400 горски пожара из цяла Гърция. В близките дни не се очаква промяна в сухото и горещо време.