Това се случи по време на изслушване в Комисията по бюджет и финанси в парламента

Асен Василев очерта основните параметри на предлаганата актуализация на бюджета по време на изслушване в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Той посочи и конкретните причини, поради която се налага тя да бъде приета. „В текущия Закон за бюджета общо за COVID мерки, за социални мерки и избори са заложени 1 млрд. 196 млн. лв. Част от социалните мерките като пенсиите бяха заложени за март, за април вече те не са заложени. Част от мерките за подкрепа на бизнеса също бяха заложени само за първите три-четири месеца на годината. Мерките за здравеопазване бяха заложени в т.нар. „буфер”, като това не е нарочно перо или резерв, който може да се ползва за мерки за здравеопазване, а разпоредба в Закона за бюджета, което дава право на Министерския съвет да изземва пари от министерствата и другите разпоредители с бюджетни средства да ги дава целево за здравеопазване. Т.е ние взимаме примерно пари от МВР и ги даваме за здравеопазване”, обясни Василев.

„Към момента са изхарчени 2 млрд. 390 млн. за тези дейности – т.е. ние вече сме изхарчили милиард и 94 млн. над това, което е заложено в бюджета. Те са изхарчени за 50-те лв. за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса и за средства, необходими за здравното министерство”, посочи още той.  

Той посочи, че до момента са изхарчени с 20 млн. повече за избори. „Както знаем, следват още може би 2 избора, които не са бюджетирани”, заяви финансовият министър.

Асен Василев: Има вероятност да има още лица, включени в списъка „Магнитски“

„Възможностите за преструктуриране на разходите в бюджета, за орязване на капиталови разходи, вече са силно ограничени. Задава се нова вълна на COVID кризата. Необходимо е да обезпечим здравите мерки, социалните мерки, мерките за бизнеса до края на годината, както и мерките за защита на границата4, категоричен бе Асен Василев.

По думите му предлаганата актуализация на бюджета стъпва на няколко основни принципа и факти. „Към края на юли имаме значително по-добра събираемост на приходи в бюджета. Приходната част върви добре. За да могат да бъдат използвани тези приходи целево обаче, трябва да се направи следната актуализация – допълнителни 575 млн. за социални разходи. Това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължаване на мярката с 50-те лева, 76 млн. за отопление, 72 млн. надбавка по закона за личната помощ, 35 млн. надбавка за пенсионери под линията на бедността и 30 млн. за подкрепа на родителите на деца до 14 години в епидемиологичната обстановка”, обясни още министърът на финансите.

Асен Василев: Приходната част в бюджета се движи изключително добре

В актуализацията са заложени 430 млн. за подкрепа на бизнеса, както и 30 млн. за превозвачите.

„Има предвидени и 133 млн., които са разчетени и за избори 2 в 1, ако бъдат отделни - сумата ще трябва да стане 183 млн.”, посочи Василев.

Към МРРБ са заложени 100 млн., които са необходими, тъй като, по думите на Василев, всички средства в АПИ са изчерпани, а такива са необходими за зимната обстановка.

„Има 90 млн., които са основно за възстановяване на резерва на МВР и на Министерството на правосъдието, които са взети с буфера. Има и едни 16 млн., които са предвидени за загубени дела за КЕВР. Ако те не бъдат платени от КЕВР започват да текат лихви, така че е добре в максимално бърз срок да бъдат изплатени”, заяви Асен Василев.

„Това са основните параметри на актуализацията. Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Ние не пипаме бюджетите на ведомства и на второстепенни разпоредители. Това са целеви средства, които са необходими, за да посрещнем кризите”, категоричен бе той.