Девети ден огнеборци, военни и доброволци се опитват да изгасят стихията

Пожарът над Югово продължава да пълзи и да завзема нови територии, но се възпламеняват и огнища вътре в самия пожар. Опитите огъня да бъде спрян засега остават без успех.

Пожарът в Родопите приближава Югово (ВИДЕО)

Пожарът пълзи през труден терен, непроходим и с много пропасти.

„Това е горене на суха маса вътре в пожара. Има много неизгорели места, които припламват. Ние сега ще се качим да проверим всички просеки още веднъж, защото пробиви се получават през просеките, през сухи коренища, през паднали дървета”, обясни главен инспектор Димитър Бришимов, началник „Аварийно-спасителни дейности”- Пловдив.

Продължава борбата с пожарите в Рила и Родопите

Кметът на селото се контузил при гасенето вчера и днес наблюдава огъня от дистанция.

 

 

„Има още фронтове, които не са овладени съвсем. Два фронта има, които не са овладени. От Нареченски бани, оттам трудно може да се овладее. Там няма как да се гаси с хора. Няма пътеки, а пък за коли е абсурдно. Не може да се вкара верижна техника, за да се направят просеки”, обясни  Владимир Гаджуров, кмет на село Югово.

Пожарникарите получават подкрепа в съботния ден са 10-ина доброволци. В късния следобед вертолет "Кугар" на Военновъздушните сили се включи в гасенето на огнената стихия при село Югово.

Не е ясно още колко време ще отнеме гасенето на горския пожар.