Те са жертви на консумацията на фалшиво рапично масло, развили впоследствие т.нар. „синдром на токсичното масло“

Група хора, жертви на консумацията на фалшиво рапично масло, развили впоследствие т.нар. „синдром на токсичното масло“ се заключиха в музея „Прадо“ в Мадрид с искане за среща с премиера Педро Санчес. Те заплашиха да се самоубият пред камерите, ако Санчес не отговори на исканията им.

1981 година е известна като началото на най-тежката здравна криза в испанската история. Вследствие на консумация на растително масло, продавано в бедните квартали като зехтин с тежка форма на нетипична пневмония се оказват над 30 000 души, 5000 от които умират.

След дълги години разследвания става ясно, че болестта е причинена от използването на отровно вещество в състава на рапично масло, направено за промишлена употреба.

Премиерът на Испания обеща: Проституцията в страната ще бъде криминализирана

Пред съда застават собствениците на фирмите, внесли го от Франция, а прокурорът иска затвор от 10 000 до 100 000 години.

Издадените присъдите обаче са от 6 месеца до 20 години.

Следват протести, оставки и още починали.

Сега 40 години по-късно част от оцелелите, но неизлекували се напълно хора, окупираха една от залите в музея „Прадо“ с искане за среща с премиера Санчес преди края на месеца.

Трима от тях бяха арестувани от полицията, но останалите се срещнаха с медиите и заявиха, че се чувстват „унижени“ и „изоставени“ от властите.

В Испания все още има 15 000 души, които продължават да търпят последствията от консумацията на отровното масло. Те търсят подкрепа за здравните си проблеми и настояват правителството и премиерът да им обърнат внимание.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР