Проектокабинетът на Дачиан Чолош получи 88 гласа "за" и 184 гласа "против"

Номинираният за премиер на Румъния Дачиан Чолош не успя да спечели вот на доверие в парламента за предложеното от него центристко правителство на малцинството на Съюз за спасение на Румъния (ССР), което удължава политическия блокаж в момент на нарастващ брой случаи на COVID-19, предаде Ройтерс.

Румъния - една от най-бедните страни в Европейския съюз, се намира в политическа парализа, откакто воденият от либералите кабинет беше свален с вот на недоверие на 5 октомври, което застрашава икономическото възстановяване от пандемията и усилията за намаляване на огромния дефицит в период на растящи цени. Същевременно епидемичната ситуация в страната се влошава, като вчера бяха регистрирани рекорден брой новозаразени и смъртни случаи.

Съгласно конституцията президентът Клаус Йоханис трябва да направи нова номинация след консултации с парламентарните партии, вероятно от редиците на Национално-либералната партия (НЛП), посочва Ройтерс.

Черен рекорд в Румъния: 574 души са починали от COVID-19

Проектокабинетът на Чолош получи 88 гласа "за" и 184 гласа "против" на тайно гласуване, предаде Аджерпрес. За одобрението му бяха необходими най-малко 234 гласа "за". Бившите коалиционни партньори на Чолош НЛП и Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) се въздържаха от гласуване, а опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) гласува против, пише сайтът Зиаре.

Румъния изпраща пациенти с COVID-19 в Унгария заради липса на места

"Парламентаристите отхвърлиха единственото решение, което имаше на масата", заяви Чолош след вота.

Бившият еврокомисар по земеделието и бивш премиер технократ в периода 2015-2017 г. прибегна до съставяне на еднопартийно правителство, след като преговорите за възстановяване на предишната коалиция с НЛП и ДСУР се провалиха.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА