Предварителните анализи установили повишени нива на амоняк

Броят на хората, за които се смята, че са се отровили от питейна вода в албанския град Круя, надхвърли 500 души, като над 370 са потърсили медицинска помощ. Предварителните анализи на водата установили повишени нива на амоняк. Все още не е известно как е попаднало високото съдържание на амоняк в питейната вода на населението. Симптомите на отравянето включват болки в стомаха, диария, гадене и висока температура.

Община Круя откри нова водоснабдителна система преди парламентарните избори. Албанският премиер Еди Рама се похвали, че тя ще осигури на гражданите достъп до вода 24 часа на ден - нещо, което за жителите на много албански градове е лукс.

11 починаха, над 300 са в болница от домашно вино от кокосови орехи

Междувременно водоснабдяването бе спряно, тъй като прокурори разследват ситуацията. От гражданите се взимат показания, а паралелно се извършват допълнителни анализи. Правителството заяви, че ще доставя на гражданите бутилирана вода. Жители на Круя обаче се оплакаха, че сами трябва да я купуват, което ги поставя в трудно финансово положение.

Министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу съобщи, че експерти от нейния екип също разследват ситуацията. Тя посети болницата в Круя, където се лекуват пострадалите.

Президентът Илир Мета призова за незабавно разясняване на ситуацията, която нарече "сериозна заплаха за човешкия живот и националната сигурност".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА