Новозаразените са установени след направени 82 593 теста

Гръцките здравни власти съобщиха в понеделник за 5 449 нови случая на коронавирус, което е значително увеличение спрямо предишния максимум от 4 696 случая, регистриран в събота, съобщи в. „Катимерини“.

Значителен ръст на смъртните случаи и интубираните пациенти в Гърция

Новите случаи са установени след направени 82 593 теста, което представлява тревожен процент на положителни резултати от 6,59%. В доклада на Националната организация за обществено здраве се съобщава и за 52 смъртни случая, като общият им брой от началото на пандемията е 15 990.

Докладът разкрива също, че в момента в интензивните отделения на Гърция има 430 интубирани пациенти. Атика, най-населеният регион в Гърция, съобщава за най-голям брой нови случаи - 1 021, а северният пристанищен град Солун е на второ място с 828.

Данните за хода на пандемията в Гърция се влошават

Янис Ойконому, говорител на правителството, заяви, че то „настоява” да увеличи броя на ваксинациите, които се извършват с по-бавни темпове, отколкото властите очакваха.

„Все още не сме приключили с коронавируса. Докато има неваксинирани хора, той намира подходяща почва да се разпространява. Оплакваме се от загубата на човешки животи поради неваксиниране и това не може и не трябва да продължава”, заяви Ойконому на редовен брифинг в понеделник.

По последни налични данни около 60,5% от гърците са ваксинирани срещу COVID-19, което е по-малко от средния показател за Европейския съюз от 64,7%.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС