Спорът през Ламанша относно броя на лицензите отвлече вниманието на срещата на върха на ООН

Във вторник британският премиер Борис Джонсън заяви, че позицията на Великобритания по спора с Франция относно правата на риболов след BREXIT остава непроменена, докато официалните лица проведоха втори ден на преговори за разрешаване на спора.

Запитан дали Лондон е променил позицията си пред френските заплахи за ответни мерки, Джонсън заяви пред репортери: "Отговорът е "не".

На Конференцията на ООН за климата: защита на горите и намаляване емисиите на метан

Спорът през Ламанша относно броя на лицензите, предоставени на френски кораби за риболов в британски води, заплашваше да отвлече вниманието на срещата на върха на ООН за изменението на климата в Глазгоу.

Но Джонсън и френският президент Еманюел Макрон бяха все така усмихнати, докато се срещаха на двудневната конференция на световните лидери, с която започна двуседмичната среща.

И Джонсън се стремеше да подчертае сътрудничеството.

"Ние работим много, много тясно с нашите френски приятели и партньори по нещата, които са най-важни за хората по света, а именно борбата с изменението на климата, намаляването на въглеродния диоксид", каза той.

В сравнение с това, скандалът с риболова и ранното отпътуване на Макрон от срещата на високо равнище са "нищожно маловажни", добави той.