Машина в Добринище спря да работи, но беше поправена

Спокойно е началото на изборния ден в Благоевград. Машина е спряла да работи в Добринище, но е била поправена и гласуването с нея е било подновено. Трима членове на секции пък не са се явили, съобщи говорителят на РИК – Благоевград  Радослав Митев.

„Изчакваме един час, и ако не бъдат заменени от представителите на съответните политически партии, комисиите ще заработят с намален състав, което не застрашава изборния процес”, каза той. Митев изрази надежда активността да бъде по-висока, спрямо предишните избори.

 

 

В 572 секции гласуват днес избирателите на теорията на Първи МИР - Благоевград, които са около 316 600. В 123 секции се гласува с хартиени бюлетини. Секциите с машинно гласуване са 449, в 120 от които има по две машини. В област Благоевград машините за гласуване са 569.

Ниска избирателна активност отчетоха секциите около 10 часа сутринта. В една от секциите в кв. "Еленово" от имащите право на глас над 400 души, вот са подали около 20. Единственият сигнал, по който от РИК работят, е срещу самата Комисия. Член на СИК от с. Бело поле се е обадил в ЦИК, за да сигнализира, че РИК не е създал добра организация за вота.

 

 

Сериозни затруднения на СИК създаде наличието на северномакедонски граждани в избирателните списъци. В село Бело поле има регистрирани 7 500 граждани на Северна Македония, което им дава право да упражнят своя глас. Никой от тях обаче не е отишал до урните днес. Това създаде трудности в избирателните комисии, като от тям обясняват, че е било изключително трудно и откриването на имената на македонските граждани в списъците.

„Искаме като всяка една нормална секция да ни дадат 400-500 бюлетини. На този брой избиратели трябва да има поне 12 секции. Една секционна избирателна комисия сме с една машини, а имаме резрвни бюлетини”, споделят от СИК в село Бело поле.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.