Катастрофиралият автобус е използвал чужди номера, обясняват властите в РСМ

Номерата на извлечения от лицензи, регистрирани в Митническата администрация на вход и изход и с които се спекулира в публичното пространство, в нито един от случаите не са собственост на изгорелия автобус на превозвача "Беса Транс". Това съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията на РСМ.

Македонските власти отнеха лиценза на "Беса Транс"

Това означава, че превозвачът е злоупотребил с удостоверение от друго превозно средство и лиценз от дружеството, като по този начин съзнателно е нарушил разпоредбите на Закона за автомобилните превози, смятат властите. Тъй като автобусът е влизал и напускал страната, от Министерството на транспорта и съобщенията посочват, че те не са орган, който има правомощия да контролира. Тази информация трябва да се доказва от международни и местни разследващи органи.

Митническият директор на РСМ: Автобусът не е проверен, защото системата работи бавно

За изгорелия автобус превозвачът „Беса Транс” не е разполагал с удостоверение от лиценза за международен свободен превоз на пътници. Автобусът не е регистриран и в електронната база данни на транспортното министерство.

„ За уточняване, номерът 007017 е номер на лиценз на превозвача "Беса Транс" БТБ за извършване на международен превоз на пътници. Номерът 22679, с който се спекулира от някои медии и който е използван от изгорелия автобус на излизане от страната, е от лиценза на друго превозно средство, с други номера, също собственост на превозвача Беса Транс”, се казва още в информацията на македонското транспортно министерство.

В Скопие се очаква екип следователи и прокурори от България

Властите категорично отричат спекулациите, публикувани от някои медии. От там напомнят, че няколко пъти са информирали, че изгорелият автобус, участвал в катастрофата в България, не е докладван от собственика в електронното база данни на министерството и по този начин не е поискал лиценз от това МПС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.